Fizetés és adózás kriptoval

2022. június 16. 15:20

Gyakran hallani a kriptovaluta kereskedelemről, kriptotőzsdékről, de talán kevésbé ismert, hogy hogyan lehet a gyakorlatban fizetőeszközként használni a kriptovalutákat.

2022. június 16. 15:20
null

A Fintech Világa – Blockchain Percek egy hetente megjelenő rádióműsor és podcast a blokklánc technológiák világáról. Bár egyre többet hallani a kriptovalutákról és más blokklánc megoldásokról, sokaknak ez még mindig ismeretlen terület. Műsorunk éppen ezért segít naprakészen tartani a hallgatókat a technológia gyorsan fejlődő világában. A blockchain technológia alapjait a legújabb híreken és a legérdekesebb vállalkozásokon keresztül mutatjuk meg.

Budapesten és a legtöbb nagyvárosban szaporodnak a fizikai kripto ATM-ek, amelyeken kriptovaluta vásárlása és eladása, a kriptovaluta hagyományos készpénzben való felvétele is lehetséges. Egyes fintechek pedig olyan bankkártyákat és hitelkártyákat visznek piacra, amelyekkel a közvetlen kriptovalutás bolti vásárlás is lehetséges.

A szabadságáról és decentralizáltságáról híres kriptopiac egyre jobban hasonlít a hagyományos pénzpiacokra, dinamikája mellett többek között abban is, hogy a sikeres kereskedés után bizonyos országokban – egyelőre önbevallásos alapon – jövedelemadót és szociális hozzájárulást kell fizetni.  A Fintech Világa – Blockchain Percek legújabb adásában Qayum Dániel, a Peak tanácsdója Machán-Csetvei Frigyes műsorvezetővel arról beszélgetnek, hogy a fizikai térben milyen formában van lehetőségünk a kriptovagyon felhasználására, és hogy az egyes országokban, köztük hazánkban milyen adózási szabályok vonatkoznak a kriptobefektetésekben képződő nyereségekre.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2022. november 03. 16:33
A pénz egyik alapfunkciója az érték mérés. Az a nagyobb érték ami ritka. Amit nehéz előállitani. Ezért volt a pénz az aranyhoz kötve. Aztán amikor a dollár lett a világpénz azt egy idő múlva az olajhoz kötötték. Aztán a munkához. Most meg a várható munkához. Megbecsülve mennyit dolgoznak majd a bevándorlók. De rosszul becsülik. Vagyis a bizalom lett a fedezet. A kriptoknak mi a fedezete? Az, hogy Elon Mask kijelenti, hogy lehet Tesla autót venni criptóért? Akkor sokat ér. Ha meg mást jelent ki akkor nem sokat. A hatalom, a bankok, jegybankok, a kormányok befolyásolják a kripto értékét. Vagyis nem objektiv értékmérő. A kriptót az antall kormány hamarabb kitalálta. Úgy hivták, hogy kárpótlási jegy. Bocs a pongyolaságért.
Nasi12
2022. október 09. 13:23
Több funkciója van. Nem véletlen az egyik szó amit használtam. A másik funkció amit te írtál. De van még pár.
lhotx
2022. október 03. 15:36
Én meg -- hülye fejjel -- azt hittem, az értékek átvitelének könnyítése és gyorsítása. Képzetlen vagyok, látszik.
lhotx
2022. október 03. 15:34
Az adózás érdekes lenne, mint amikor külön adópálcikákat vezettek be... Hol is? Nem is kedvelték meg... Kik is?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik