A kiadások nőnek, de a földgázt Szerbia így is kedvezőbben kapja, mint más

2022. június 8. 15:25
Szerbia továbbra is jelentősen olcsóbban kapja majd az orosz földgázt, mint amennyi most a piaci ára, erről állapodott meg Aleksandar Vučić szerb államfő és Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke.

Mint az a két politikus napokban lefolytatott telefonos beszélgetése után kiderült,

háromszor olcsóbb árat fizet majd Szerbia köbméterenként, mint Európa más országai.

Ezzel pedig sikerül a déli szomszédoknak kellő mennyiségű földgázt vásárolniuk a téli időszakra.

Az eddigi gázmegállapodás szerint, amit az ukrán háború kitörése előtt, ám az aktuális energiaválság idején kötött Szerbia Oroszországgal (miután lejárt a korábbi 10 éves megállapodás), fél éven keresztül 270 dollárt fizetett 1000 köbméter földgázért. Ám a megállapodás május 31-én lejárt. A szerbiai Srbijagas gázszolgáltató közvállalat és az orosz Gasprom már hetek óta tárgyalnak az újabb mennyiségekről és ami egyáltalán nem mellékes az árakról. Ezt a tárgyalást erősítette meg a napokban Vučić és Putyin telefonbeszélgetése, ami szerint a

az energiahordozó ára a jövőben 310 és 408 dollár körül alakul, három éven keresztül.

Akkor még nem tudták pontosan megmondani, hogy a két gázszolgáltató végül milyen árban állapodott meg.

Vučić a telefonbeszélgetést követő nyilatkozatában elmondta, hogy az ország 2,2 milliárd köbméter földgázra szerződik le kedvezményes áron, míg a többi 800 millió köbméter az a mennyiség, ami továbbra is a Gazpromtól, vagyis a vele folytatott tárgyalásoktól függ. Elmondta ugyanakkor azt is, hogy a növekvő igények miatt Szerbia az eddiginél nagyobb gázmennyiség megvásárlására szerződik.

Ezt erősítette meg a Tanjug hírügynökségnek az energetikai minisztérium május 31-én, amikor közölték azt is, hogy bár a szerződés 2,2 milliárd köbméterre szól éves szinten, a fogyasztás ütemét is szerződében pontosítják, szükséglet és a fogyasztókkal szembeni terv alapján. Kiemelték ugyanakkor, hogy folyamatos gázellátásra kell ezek után is számítani.

Oroszország erre tett ugyanis ígéretet, vagyis hogy

Szerbia zavartalanul számíthat a folyamatos ellátásra.

A szakemberek örülnek annak, hogy az ország rendelkezik majd kellő mennyiségű földgázzal az előttünk álló téli hónapokban. Ugyanakkor Vojislav Vuletić, az Udruženje za gas Srbije (Szerbia Földgázáért Egyesület) főtitkára a Danas szerb napilapnak felhívta a figyelmet, hogy a földgáz ára nagyon jó a piaci árakhoz képest, ám az jelentősen magasabb az eddigi beszerzési áránál, így várhatóan nőni fog a kisfogyasztók költsége is, legalább 20-30 százalékos drágulásra számíthatnak a polgárok.

Kiemelte ugyanakkor, hogy az új megállapodás mindenképpen jó hír az ország számára, hiszen most már biztos, hogy lesz elég földgáz, azzal pedig hogy Magyarország átenged Szerbia számára a tárolókapacitásaiból 500 millió köbméternyit, csak tovább növeli az ország energiaellátásának biztonságát.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés