Ukrán katonák beszéltek a katonai vezetés dilettantizmusáról: hadbíróság várja őket

2022. június 6. 14:39
Pár órával egy The Washington Postnak adott interjú után az Ukrán Biztonsági Szolgálat letartóztatott két ukrán önkéntes katonát. Bűnük az volt, hogy bírálták a hadvezetést és a katasztrofális ellátmányt.

A nyugati média a háború kitörése óta idealizált képet fest az ukrán hadsereg elszántságáról, győzelmeiről és bátorságáról, ellenben elhallgatja és kisebbíti (több esetben direkt cenzúrázza) a kudarcokat, veszteségeket vagy éppen a harci morál csökkenését. A közvélemény időnként teljesen hamis képet kap a háborúról és annak valós történéseiről, miután szinte csak az ukrán sikerekről tálalják elé a híreket. A The Washington Post most megtörte a jeget. A lap a múlt héten közölte le azt az interjút, amit két ukrán önkéntes katonatiszttel, Vitalij Lapko százados és Szerhij Krusz főhadnaggyal készített.

Az általuk festett kép nem egészen illeszkedik a folyamatos diadalról, bátor, önfeláldozó ukrán katonákról, még kevésbé azok parancsnokairól szóló hivatalos ukrán narratívába. 

A két civil a háború első napjaiban csatlakozott egy önkéntes alakulathoz, hogy aztán azzal együtt integrálják őket a hivatásos erők állományába. Amikor jelentkeztek, azt ígérték nekik, hogy kiképzetlenségük miatt mindig a harmadik vonalban fognak harcolni. Ami a kiképzésüket illeti, az valóban hagyott némi kívánnivalót maga után: fél óra alatt végeztek a kézifegyver-használat gyors elmagyarázásával, a kezükbe nyomtak egy AK-t, majd az ígért harmadik vonal helyett egyenesen az elsőbe küldték őket golyófogónak. Lőszerutánpótlást nem kaptak, egyszerűen csak közölték velük, hogy elfogyott, de az ennivalóval is hasonlóképpen jártak: elmondásuk szerint volt, hogy napi egy darab krumpli volt a fejadag.

Lapko egy százhúsz fős, önkéntesekből álló század parancsnoka volt Kelet-Ukrajnában, ám a létszám mára ötvenre olvadt az orosz lövedékek, a sebesültek kimentési hiányosságai és a dezertálások miatt. Az oroszok egyébként pontosan tudták, hová kell irányítani a csapásokat, hiszen az ukrán harckocsik tüzeléskor elárulták a helyzetüket. A két tiszt elmondta: azért nyilatkoznak, mert

úgy érzik, a katonai vezetők teljesen magukra hagyták őket egy kilátástalan helyzetben:

a sziklaszilárd hitű, legyőzhetetlen ukrán hadsereg csupán mítosz, a valóságban a parancsnokok nem akarnak felelősséget vállalni és nem támogatják a saját embereiket. Egyedül akkor bukkannak fel, ha a katonáik által elért eredményekkel villoghatnak.

Az ukrán hadvezetés azonnal cáfolta a két tiszt állításait. Szerintük az önkéntesek mindent megkapnak, amire csak szükségük lehet, a dezertálások és a sűrűsödő parancsmegtagadások pedig a nem megfelelő harci moráljuknak köszönhető. A válaszban egyébként egyszerűen dezertőröknek tekintik a nyilatkozókat és minden olyan ukrán katonát, aki rámutatott az elmúlt hetekben a hiányosságokra és a katonai vezetők alkalmatlanságára.

Biztos ami biztos alapon, az interjú elkészítése után néhány órával az Ukrán Biztonsági Szolgálat letartóztatta a két nyilatkozó tisztet,

Kruszt dezertálással vádolják, míg Lapkót egy bázison tartják fogva, és feltehetően hadbíróság elé fogják állítani. 

Borítókép: Bunkerben húzzák meg magát ukrán katonák a donyecki régióban lévő Bahmut település közelében 2022. május 28-án. (MTI/EPA)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A túlélő kommunista hagyományok:

Krím hadszintér: Március 2-án Lev Zaharovics Meklisz, (a legmagasabb rangú zsidó tiszt a Vörös Hadseregben) egy amatőr politikai komisszár elindította hadműveletét 250,000 katonával, "ami a hadtudományok fölött alkalmazott terror őrületes csúcsának bizonyult". Megtiltotta azt, hogy a csapatok beássák magukat, azzal az indokkal, hogy 'a katonák támadó szelleme ne legyen aláásva ezáltal' és kijelentette, hogy akárki, 'aki elemi önvédelmi viselkedést mutatott, pánikkeltőnek nyilváníttassék'. Ennek eredményeként az egész frontszakasza véres péppé változott.
(Simon Sebag Montefiore: Stalin, the Court of the Red Tsar (Sztálin, a vörös cár udvartartása), Phoenix, 2003, 421.old.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés