Szerbia hatvan napra betiltotta a fakivitelt

2022. június 7. 10:00
Az elmúlt hetekben az energiahordozók, mindenekelőtt a földgáz és a villanyáram árának drágulásától, illetve annak hiányától tartva, valamint az egyre inkább érezhető infláció hatására, az előttünk álló télre készülve, megnőtt a tűzifa és a pellet iránti kereslet Szerbiában. A kereslettel pedig az egekbe szökött az áruk. Ehhez közrejátszott az is, hogy a Kolubara szénbánya állapota félő, hogy nem tud minőséges barnaszenet kitermelni.

Az elmúlt napokban egy köbméter bükkfáért egyes fakereskedések 10.000 dinárt (85 eurót) is elkértek, míg a pellet tonnájáért 400 eurós árat is megszabtak,

ezzel mintegy 50 százalékos drágulást okozva a tavalyi évhez képest.

A múlt évben ugyanis a tűzifa köbmétere 6000-6200 dinár (50-52 euró) volt, most pedig a tölgyfáért 9000 ezer dinárt, a bükkért pedig 9500 dinárt kell fizetni.

A magas árakat Igor Braunović, a Szerbia Erdői Közvállalat (Javno preduzeće Srbijašume) megbízott igazgatója indokolatlannak tartotta, a napokban a szerbiai közszolgálati médiának elmondta, náluk a faanyag 8 év alatt csupán 5%-ot drágult. Vagyis a náluk vásárolt nyersanyagból (köbméterenként 4000 dinár) egy tonna pellet legfeljebb 8000 dinárba (67 euróba) kerül, ezért a magánvállalatoknál vásárolt nyersanyagért sem kellene többet fizetni 15-16 ezer dinárnál (135 eurónál). Mint a közszolgálati médiának elmondta, nincs rendjén, hogy a pelletgyártók az árakat a tűzifa piaci árához igazítják.

Ezért a közvállalat a napokban ígéretet tett, hogy július 1-jéig leszállítja a megbeszélt mennyiségű fát a pellet előállításához, figyelmeztetve ezzel a polgárokat arra, hogy ne siessenek a vásárlással, ne fizessenek szükségtelenül magas árat a pelletért. Igor Braunović, a szerbiai Beta hírügynökségnek elmondta, az idén a hosszú tél és a hó miatt lehetetlen volt elkezdeni a fák kivágását április 1-je előtt, így csökkent a pellet előállításához szükséges nyersanyagtermelés is, ám a Srbijašume 110 ezer pelletkályha számára képes nyersanyagot biztosítani. Így amint megkezdődik a nyersanyag leszállítása, várhatóan visszaesik a pellet beszerzési ára is.

Ám a pelletgyártáshoz szükséges nyersanyag hiányát, ezzel pedig az árak növekedését nem csak a fakitermelés gondjai okozták, hanem az is, hogy

tavaly Szerbia jelentős mennyiségű nyersanyagot szállított ki külföldre, és a mintegy 50 pelletgyártó nem hagyott elegendő nyersanyagot a téli időszakra.

Nem számoltak ugyanis az idén tavasszal jelentkező fennakadással.

Zoran Drakulić vállalkozó a szerb médiának elmondta: a pelletgyártók (ő maga is az) december óta csökkentett kapacitással dolgoznak, mivel kevesebb fa érkezik hozzájuk. Az év eleje óta ugyanis a megbeszélt mennyiségnek csupán 42 százalékát kapták meg. Csak az ő vállalatának 40 ezer köbméter fával tartoznak, ami mintegy 20 ezer tonna pelletnek felel meg.

A szerb kormány azzal a céllal, hogy visszaszorítsa a tűzifa és a pellet árát,

május végén betiltotta a Szerbia számára kulcsfontosságú faanyagok és tűzifa exportját.

Vagyis júniusban és júliusban a szilárd, biomassza alapú tüzelőanyagok előállítására használt fafajták kiszállítása nem megengedett. Összesen 19 fajta fát soroltak fel, köztük van a fenyő, a tölgy, a bükk és a nyárfa egyes fajtái is.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés