Négyszáz fonttal szúrja ki az emberek szemét a brit pénzügyminiszter, miközben a briteknek már fűtésre sincs pénzük

2022. június 7. 7:47
Az Egyesült Királyságban minden háztartás 400 font kedvezményt kap az energiaszámlákból idén októberben, viszont ez az energiaár-növekedésnek csupán felét fedezi.

A legszegényebb háztartások emellett 650 fontot kapnak a megélhetési költségek fedezésére – mondta Rishi Sunak pénzügyminiszter.

Az intézkedés azután történt, hogy figyelmeztetett:

millióknak kell majd megküzdeniük az energiaárakkal, amennyiben az a várakozásoknak megfelelően októberben ismét emelkedik.

Múlt hét elején az Ofgem, az Egyesült Királyság energiaszabályozó hatósága közölte, hogy a tipikus háztartási energiaszámla októberben 800 fonttal emelkedik, ami éves szinten 2800 fontot tesz ki. Áprilisban már átlagosan 700 fonttal emelkedtek a számlák.

Bár a háztartások 400 font kedvezményt kapnak a kormánytól, ez csupán az áremelkedés felét fedezi.
Nem esznek a britek és hálózsákban tévéznek, de így legalább még ki tudják fizetni a rezsit

A britek már hónapok óta küzdenek a rezsiválsággal. A Makronóm korábban bemutatta néhány brit lakos tapasztalatait ebben az időszakban:

Ruchita Green például kevesebbet utazik, olcsóbb márkákat vásárol, és friss helyett gyümölcskonzervet vesz, de kevesebb ételt vásárolnak családjával elvitelre is. Emellett a gyerekek kevesebb extra foglalkozással és sportolási lehetőséggel szembesülnek.

Esme Buxton viszont gyakran nem keres eleget ahhoz, hogy meg tudjon élni, és rendszeresen a család segítségére szorul. A megszólaló nő decemberben sokkot kapott, amikor az energiaszolgáltatója közölte vele, hogy a havi 30 fontos beszedési megbízás, amit eddig fizetett, nem volt elég az energiaszámlák fedezésére, és 66 fontra emelkedett a költség. Aztán februárban 75 fontra, majd márciusban 95 fontra, meséli a háromszoros növekményt.

A britek energiaproblémáját felismerte egy energiaszolgáltató is, aki elektromos takarók osztogatásával próbálta orvosolni a helyzetet.

A pénzügyminiszter azt is bejelentette, hogy nyolcmillió rászoruló háztartás 650 fontot kap közvetlenül a bankszámlájára két egyösszegű kifizetésben – az egyiket júliusban, a másikat idén ősszel.

Külön 300 font egyszeri kifizetést kapnak a nyugdíjas háztartások és 150 fontot a rokkantsági ellátásban részesülő személyek – állítja a BBC.

A háztartásoknak viszont így is kevesebb marad a pénztárcájukban, mint eddig.

Többek között

az élelmiszerek és az üzemanyag ára is megugrott az elmúlt hónapokban, ami 40 éves csúcsra emelte az inflációt.

Sunak az ukrajnai háborút, a közelmúltbeli kínai zárlatokat és a pandémiát követő fellendülést okolta a megugró árakért. De azt mondta, hogy a helyzet az elmúlt időben súlyosbodott, ez pedig „cselekvésre ösztönözte a kormányt”.

Borítókép: MTI szerkesztett


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés