A világ összes pénze: az ukránok elégedetlenek a szankciókkal és a fegyverszállítmányokkal is

2022. június 7. 13:56
Miközben a nyugati országok egyre kétségbeesettebben igyekeznek teljesíteni Ukrajna követeléseit, a Zelenszkij-stáb morcos a szankciók és a fegyverszállítások ütemezése miatt.

Megszületett a hatodik szankciós csomag Oroszország ellen. A mostani elsősorban az orosz olaj exportjával kapcsolatos tilalomról marad emlékezetes, ennek értelmében az Unió az év végéig 90 százalékkal csökkenti az orosz behozatalt. A Barátság-vezetéken érkező olaj mentesül az embargó alól, talán ez csapta ki a biztosítékot Igor Zovkvánál, Zelenszkij egyik főtanácsadójánál, az elnöki hivatal vezetőhelyettesénél, aki madridi látogatásán adott hangot elégedetlenségének

Zovkva szerint a háború elején a Nyugat egységesen foglalt állást, mivel mindenki azt hitte, hogy Ukrajna egy héten belül elesik. Most, hogy látják: országa meg is nyerheti a háborút, vannak, akik kezdenek tartani egy nagyon erős és független Ukrajna képétől, így a támogatási pajzson kezdenek törésvonalak megjelenni. Ezt mutatja az olajembargós szankció is.

„Hol van az a híres egység?” – tette fel gúnyosan a kérdést, utalva Magyarország blokkolási eljárására és a mentességre.

Hozzátette: a szankció egyébként is túl lassan, megkésve született meg, ráadásul szerinte ebben a formában nincs is sok értelme.

Zovkva elégedetlen a fegyverszállításokkal is. Bár az amerikai és nyugati szállítmányok özönlenek Ukrajnába, Biden pedig már nagy hatótávolságú rakétarendszerekben is gondolkodik, a tanácsadó szerint ez még mindig kevés. „Nem vagyunk elégedettek. Ha azok lennénk, már megkezdtük volna Mariupol felszabadítását” – mondta.

Ő egyébként az, aki kijelentette: Ukrajnát soron kívül fel kell venni az Európai Unóba, mivel egész Európát védi. Arra a felvetésre, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke mélyreható reformokat, többek között a korrupció felszámolását ajánlotta Ukrajnának a csatlakozási szándék alapfeltételeként, Zovkva úgy reagált: „Ugyan! Mutasson egyetlen olyan EU-s országot, ahol nincs korrupció!”
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés