A hétvégén leállt az EU-ba irányuló orosz villamosenergia-export

2022. május 26. 12:50
Teljesen leállt az Oroszországból az Európai Unióba irányuló villamosenergia-ellátás. Finnországba egy hete, Lettországba, Litvániába és Észtország felé pedig vasárnap szűnt meg az export. A kereskedés a készpénzes elszámolás lehetetlensége miatt szünetel. Az Inter RAO (orosz villamosenergia export-import szolgáltató) legnagyobb és legjövedelmezőbb piaca az Európai Unió volt: tavaly 13 milliárd kWh-t szállított oda.

Az Európai Unió ezzel teljesen felhagyott az orosz áram vásárlásával. Május 22-én, vasárnap az orosz Inter RAO teljesen leállította a balti országok áramellátását. A Nord Pool európai tőzsde úgy döntött, hogy leállítja az Inter RAO leányvállalataival folytatott kereskedést – közölte a Litgrid litván hálózatüzemeltető. Az Inter RAO megerősítette, hogy értesítést kaptak a tőzsdétől a kereskedés felfüggesztéséről,

„mert fennáll a veszélye annak, hogy nem tudnak fizetni az orosz áramért”.

A múlt héten, május 14-én ugyanezen okból felfüggesztették a kereskedést Finnországgal.

Finnország és a balti országok jelentették az Inter RAO legnagyobb és legjövedelmezőbb piacát.

2021-ben a cég az összes külföldi értékesítésének mintegy 60 százalékát, azaz csaknem 13 milliárd kWh-t tudott ott elhelyezni.

2021-ben a Finnországba irányuló export a 2020-as 3,1-szeresére, 8,17 milliárd kWh-ra, a balti országokba irányuló kivitel pedig 37 százalékkal, 4,7 milliárd kWh-ra nőtt.

Az év eleje óta 3,2-3,5 milliárd kWh-t is elérhette a Finnországba irányuló export volumene, ami közel áll a cég rekordadataihoz. A balti országokban a villamosenergia-kereskedelemmel foglalkozó Inter RAO Lietuva csoport jelentése szerint 2022 három hónapjában a szállítások az összes jelenléti országban éves szinten 37,2 százalékal, 1,61 milliárd kWh-ra estek vissza. Az ilyen irányú kínálat ilyen meredek csökkenése valószínűleg a balti országok mesterséges korlátozásának tudható be. Az Inter RAO Lietuva bevétele az idei első negyedévben 17,7 százalékkal 100,7 millió euróra csökkent.

Az export visszaesése megmutatkozott az Orosz Föderáción belüli villamosenergia-kereskedelemben is, a másnapi piacon (DAM, a villamosenergia-kereskedelem fő versenyszektora) az árak csökkentek.

Mivel

az EU-ba irányuló szállítások mennyisége csak az összes orosz fogyasztás 1 százaléka,

ezért nem számítanak jelentős árcsökkenésre az Orosz Föderáción belül, bár érezhető csökkenés következhet be azokban a régiókban, ahonnan külföldre szállítottak.

Az orosz export bezárása ugyanakkor negatívan befolyásolja az árakat az Európai Unióban. Például Finnországban és a balti országokban a Nord Pool adatai szerint már a héten meredeken emelkedtek az árak, május 20-án meghaladták a 244 eurót 1 MWh-nként.

A Kommerszant összehasonlításképpen lehozta az orosz első árzóna (az Orosz Föderáció európai része és az Urál) nagykereskedelmi árait márciusban, ami 2,7 ezer rubel volt megawattonként. A másodikban árzónában (Szibéria) – 2,2 ezer rubel. Mindezt nehéz összehasonlítani, de márciusban cca. 100 rubel/eurós árfolyammal számolhatunk. Az orosz kormány a nagykereskedelmi áramárak visszafogását fontolgatja.

Mindenesetre az Inter RAO-nak valószínűleg nehéz lesz hirtelen vevőt találni ekkora volumenű áramra. Az export növekedésének egyik legvalószínűbb iránya Kazahsztán, ahol még kettő-öt évig kitarthat az energiahiány, különösen télen. A másik lehetséges irány Kína, de arrafelé nincs meg a technikai lehetőség a szállítások számottevő növelésére. Tavaly a Kínába irányuló export mintegy 4 milliárd kWh-t tett ki, a műszaki kapacitás pedig körülbelül 6 milliárd kWh. 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés