Ezek a vállalatok szerezték meg a legtöbb szabadalmat tavaly

2022. május 27. 16:20

A vállalatok világszerte milliárdokat fektetnek be a kutatás-fejlesztésbe, hogy termékeik és szolgáltatásaik élvonalbeli innovációval rendelkezzenek. E befektetések védelme érdekében a vállalatok szabadalmakat kérnek. Ezért a vállalatoknak kiadott használati szabadalmak száma az innovációs szint durva mérőszámának tekinthető.

2022. május 27. 16:20
null
Matus Tibor
Matus Tibor

A Patent 300 List minden évben az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala (USPTO) által kiadott szabadalmak elemzésével azonosítja Amerika leginnovatívabb vállalatait a szellemi tulajdon területén.

2021-ben az USPTO összesen 327 798 használati szabadalmat adott ki, ami 7 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest.

2021-ben a vállalat 8540 szabadalmat kapott, ami 9 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest.

Az IBM innovációi a nagy globális kihívások megoldására összpontosítanak, olyan területekre terjednek ki, mint a fenntartható növekedés, az éghajlatváltozás és a jövőbeli világjárványok megelőzése, valamint az élelmiszer- és energiabiztonságot lehetővé tevő kezdeményezések. Ezeket a problémákat a nagy teljesítményű számítástechnika, a mesterséges intelligencia (AI) és a kvantum-számítástechnika ötvözésével igyekeznek megoldani.

Az IBM egyik legjelentősebb innovációja 2021-ben az Eagle nevű új kvantumprocesszor volt, amely átlépte a 100 kvantumbites határt, és ezzel új korszakot nyitott a kvantum-számítástechnikában. Ez a processzor képes olyan problémák megoldására, amelyekre a klasszikus számítógépek nem, így valós előnyökkel járhat különböző területeken, a megújuló energiától a pénzügyekig és még sok más területen.

Samsung: Alig lemaradva

A Samsung Electronics az elmúlt évtized egyik legnagyobb innovátora. A vállalat 2021-ben 8517 szabadalmat kapott az USPTO-tól, ami az IBM mögött a második helyet jelenti.

A vállalat szabadalmaztatott innovációi több területen zajlanak, többek között a virtuális és kiterjesztett valóság (VR/AR), a mesterséges intelligencia és gépi tanulás (AI/ML), az 5G technológiák és az autonóm vezetés területén.

A technológiai ágazat uralja a használati szabadalmakat

Nem meglepő, hogy

A szabadalmak azonban nem csak a technológiai vállalatokra korlátozódnak.

Évről-évre minden ágazatból érkező vállalatok igényelnek szabadalmakat. A szabadalmak nagy értéket jelentenek a vállalatok számára, mivel kizárólagos kereskedelmi jogokat biztosítanak a találmányaikhoz, és megvédik őket a versenytársaktól. Ez az egyik fő oka annak, hogy a vállalatok évente több ezer új szabadalmat szereznek.

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Láncfűrészes Attasé
2022. június 20. 03:17
Még jó, hogy ilyen szarságokkal itt a Balkánon nem foglalkozunk, ezért teljesen felesleges is természettudományos tanárokat képezni. Méghogy fizika, hülye vagy? A kormány megértette ezt! Elég, ha tudnak betonozni, meg unokázni a kerepesi magyarok. Aki meg akar, menjen az MCC-re nyaloncbőcsésznek meg rezsimcuciológusnak.
bunko_jobbos
2022. június 20. 03:16
A szabadalmak elég undorító dolgok, nagyjából nem sokat érnek. Van egy ipar, ami erre épül. Nem olyan nagy dolog az, mint aminek sokan hiszik. Persze nagy néha értelmes dolgot is kitalálnak, de többségében olyan dolgokat védenek le, amiket pár perc alatt kitalálhat az ember.
Kapafa
2022. május 29. 16:54
Ha ezt némelyik kínai gyártásvezetővel is megtudod értetni, akkor nagyon sokat fizetnek majd neked a jövőben. Egy per sajnos nem úgy néz ki hogy hip-hop meg van. Az ilyenek meg pláne hosszadalmasak.
Muki46
2022. május 28. 23:17
Néhány érdekes szabadalom: https://www.popularmechanics.com/technology/design/g20051677/patents-changed-the-world/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik