Pénzügyi birodalmat épít az Apple

2022. május 24. 17:05

A Fintech Világa legutóbbi adásában Suppan Márton és Qayum Dániel, a Peak tanácsadója Érczfalvi Andrással járták körül, hogy az Apple tervei hogyan változtatják meg a cég piaci pozícióját, és mindez hogyan hat majd a felhasználókra.

2022. május 24. 17:05
null

A jelek szerint néhány éven belül megkerülhetetlen pénzügyi szolgáltatóvá válhat az Apple. A tech óriás a közelmúltban vásárolta fel a brit Credit Kudos open banking fintechet, és egyes értesülések szerint házon belülre hoznak más, eddig kiszervezett pénzügyi folyamatokat is.

Project Breakout-nak nevezik az Apple stratégiai folyamatát, amely során eddig külső partnerekkel végzett pénzügyi folyamatokat integrál a világcég. A Credit Kudos felvásárlása amellett, hogy belépőt jelent az Egyesült Királyság piacaira, a következő lépése lehetett ennek a belső portfólióépítésnek, amely teljes körű pénzügyi szolgáltatóvá teheti az Apple-t.

Qayum Dániel, a Peak tanácsadója szerint a közel egymilliárd regisztrált felhasználót számláló Apple így diverzifikálja a bevételeit, belső fejlesztéssel és fintech cégek bekebelezésével terjeszti ki és teszi hatékonyabbá működését, ezzel háttérbe szorítva korábbi beszállító partnereit. Suppan Márton rövid visszatekintéssel helyezte kontextusba az Apple pénzügyi terveit, amit már az érintésmentes NFC fizetési technológia berobbanásakor megalapozott a vállalat azzal, hogy nem tette lehetővé, hogy eszközeire külső, harmadik feles cég fizetési szolgáltatást fejleszthessen. Ezt a lépést az Európai Bizottság egyébként versenyellenesség lehetőségével vizsgálja.

Abban egyetértenek a szakértők, hogy az Apple extrém fejlődési pályán, de tudatosan halad víziója felé, hogy egy átfogó és kompakt ökoszisztémát építsen, aminek a fizetési rendszerek is a részét képezik majd. Érdemes ugyanakkor fenntartásokkal kezelni az Apple ambícióit. Több technológiai óriás pénzügyi fejlesztései is kudarcot vallottak az utóbbi időben. Igaz, a Facebook anyavállalata, a Meta kriptovaluta projektje és a Google anyavállalat Alphabet bankszámlaszolgáltatása is túlmutatott a felhasználói igényeken és befogadóképességen.

A Fintech Világa podcast legújabb adásából kiderül, hogy Peak szakértői szerint az Apple stratégiája hogyan formálja a piacot, és mit érzékelnek majd ebből a felhasználók. A teljes beszélgetés elérhető az alábbi Spotify linken! 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ladislaus
2022. július 26. 11:52
lófaszt fog itt betétet kezelni meg számlát vezetni az Apple! Nem olyan térben mozognak mint a google, vagy Facebook...
Gyenge Idegzetű
2022. június 20. 17:33
a sZaBad pIAc szAbÁlYozZa maGáT
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik