Magángyűjtőhöz került a világ legdrágább és egyik legritkább autója

2022. május 29. 13:49
A Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé 135 millió euróért talált gazdára. A vevő személye egyelőre nem ismert, a befolyt összegből a vállalat ösztöndíjat alapít.

A Mercedes-Benz 1956-ban bemutatott, brutális szépségű autója eredetileg az autósporthoz fejlesztett széria részeként látta meg a napvilágot, ám mivel a cég egy évvel korábban kiszállt a versenyzésből, a 300 SLR a cég vezető mérnökének, Rudolf Uhlenhautnak lett a céges autója – róla kapta nevét is. 

A nyolchengeres, 302 lóerős, 290 km/órás sebességre képes járműből mindössze két darab készült, így érthető, miért számított akkora szenzációnak, amikor a vállalat aukciót hirdetett meg az egyikre. A cég úgy fogalmazott: a kocsi mérföldkőnek számít a sportautók és a tervezés történelmében, a döntést pedig a ritkaság elárverezéséről egy kiemelkedően nemes ügy érdekében hozták meg.

A szerencsés új tulajdonosról egyelőre csak annyit tudni, hogy közvetítő segítségével licitált, az árverés végén pedig 135 millió eurót fizetett ki az autóért. A befolyt összegből a Mercedes-Benz egy alapot hoz létre, amelyből olyan fiatalok tanulmányait finanszírozzák majd, akik a klímavédelem, azon belül is a megújuló energiaforrások, a szén-dioxid és karbonsemlegesség területét kutatják, és állnak elő innovatív ötletekkel, megoldásokkal.

A vállalat az eladáson túl megegyezett az új vevővel arról is, hogy az különleges alkalmakkor szigorú biztonsági feltételek mellett kiállítja majd az autót, hogy a nagyközönség is megcsodálhassa. A másik 300 SLR Uhlenhaut Coupé a cég tulajdonában marad, és továbbra is a Mercedes-Benz Múzeum kiállításán lesz megtekinthető. 

Fotó: mercedes-benz.com


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés