A DEMAGÓGIA PEDAGÓGIÁJÁRÓL A POKOL ELSZABADULÁSA ELŐTT

A magyarok vétóitól ments meg, Uram, minket!

2022. május 25. 8:30
Messzire kerültünk „A magyarok nyilaitól ments meg, Uram, minket” időktől. Manapság a magyarok vétóitól szeretne megszabadulni a progresszív világ. A vezető média aggódik. A Politico szerint lehet, hogy szegény Brüsszelnek félre kell tenni az olajembargó ügyet miattunk, a New York Times pedig attól tart, hogy megvétózzuk a finn és a svéd NATO tagságot.
Veress József, az MTA doktora, professor emeritus (ELTE) írása a Makronómon.

De ne szaladjunk ilyen „messzire.” Itt van a mindig kiszámítható, a miniszterelnökünket különösen szerető Guy Verhofstadt, a liberális ikon, aki ki tudja hányadszor ismét kifakadt, szerinte csak úgy lehet megállítani Putyint, ha elveszik Orbán vétójogát. „Ha együtt, EU-ként szállnánk szembe Putyinnal, senki sem lenne kicsi és kiszolgáltatott” fogalmazott. Ki vagy mi áll a háttérben? Az új bolgár miniszterelnök, illetve Bulgária. Figyelem, tanulságos fonalgombolyítás következik, és állatorvosi ló lesz a végeredmény.

Kiril Petrov kormányfő a napokban így üzent: „Ha az oroszoktól leginkább függő, és az EU-ban a legalacsonyabb egy főre jutó GDP-vel rendelkező ország megteheti, hogy bátran szembeszálljon Putyinnal, (stand up to) akkor erre mindenki képes.” Üzenet: aki nem így tesz, az áruló.

Milyen platformról mondta ezt Petrov?

Közvetlenül a kiszólása előtt megállapodott az amerikai alelnökkel.

„Megállapodás született arról, hogy valós cseppfolyósított földgázszállítást hajtanak végre Bulgáriába, amely júniusban kezdődik, a Gazpromnál alacsonyabb áron ” – áll a nyilvános  jelentésben. Konkrét árakról nem tudunk, és arról sem, hogy az absztrakt árak meddig lesznek érvényesek.

Mi volt a helyzet pár nappal az egyezség előtt? Május 5-én Bulgária is jelezte, hogy más európai uniós tagországokhoz hasonlóan ideiglenesen felmentést kér az Európai Bizottság javaslata alapján az orosz kőolajra kivetni tervezett EU-embargó alól. E jelzés előtt az orosz Gazprom április végén leállította a gázszállítást az országnak, mivel a Bulgargaz cég a megállapított határidőn belül nem fizetett rubelben, ahogyan azt Moszkva követelte. (Száz évig nem fogjuk megtudni, hogy a bolgár cég miért nem fizetett.)

Ki is ez a Kiril Petrov? A Folytatjuk a változást nevű, 2021 szeptemberében alakult, és a novemberi választásokat úgy megnyerő párt társelnöke, hogy októberben még az egyik  legfüggetlenebb hazai orgánum (azonnali.hu) is csak kilenc százalékot várt tőlük a novemberi megmérettetésen és végül 25 százalékkal nyertek. A párt természetesen korrupcióellenes és a miniszterelnök-párt társelnök természetesen az Egyesült Államokban végzett. Lásd még Szlovéniát a minap, és a fél Balkánt minden nap.

Változás, korrupcióellenes jelszavak, amerikai háttér. A vezető média pedig a gyógypedagógusok köpenyébe bújva minden egyes fejleménynél elmagyarázza a hülyíthető és hülyülő hírfogyasztónak, hogy a megtörténtek miért szolgálják a demokráciát és a haladást.

Ez a helyzet a vétójog EU-s kezelésével is.

Szinte óránként árasztanak el bennünket a gyógypedagógusok azokkal az érvekkel, amelyek a vétók eltörlését indokolnák az Unióban. Miközben a vétójog a konszenzuskényszer végső eszköze, az EU-s arzenál organikus része. Persze volt rá példa, hogy a szabályokat felülírták, emlékszünk a LIBE jelentés EP szavazásának kierőszakolt, nekünk ártó fordulataira.

Érdekes, hogy a honi gyógypedagógusokat és az ellenzéket mintha kissé lebénította volna a kiélesedett embargó ügy. Ideiglenesen visszahúzódtak a sáncaik mögé. Ebben az igen súlyos és zűrzavaros hadi időszakban az egyik legfőbb dilemmájuk az, hogy mikor tehet ezúttal nem alternatív esküt a kisvaszari hős.

Nem jól van ez így. Pedig csak most jön a neheze.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az amerikai tankerben milyen eredetű gáz lesz? Amerikából hozzák az Atlanti óceánon, Földközi tengeren át, horribilis költséggel, és környezetszennyezéssel, vagy átcímkézett orosz gázt adnak el a bolgároknak jó pénzért?

Amerikából hogy lehet a Gazpromnál olcsóbb áron szállítani? Nem kirakat céljából egy ideig, hanem folyamatosan.

Azért foglalkoznak annyit a magyar vétóval Brüsszelben, mert egy normális demokráciában egy vétójoggal való élést menetből vesznek tudomásul.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés