Lengyelország Közép-Ázsiából pótolná a harcoló ukrán vendégmunkásait

2022. május 24. 14:07
Egy javaslat szerint a posztszovjet ázsiai munkások betölthetnék a megüresedett állásokat, miután sok Lengyelországban dolgozó ukrán vendégmunkás inkább elment haza harcolni.

Április végén csaknem egymillió Lengyelországban dolgozó külföldit regisztráltak a társadalombiztosítási intézetben. Közel háromnegyedük ukrán, köztük az a 132 ezer menekült, akik az ukrán háború kezdete óta érkeztek, és Lengyelországban vállaltak munkát. Ezek azonban főként nők, és nehéz kitölteniük azt az űrt, amelyet az a százezer Lengyelországban dolgozó ukrán férfi hagyott maga után, akik úgy döntöttek, hogy inkább harcolni indulnak.

Ez a szakadék hamarosan tovább fog nőni, mivel

az Ukrajnából érkező, mozgósítás alatt álló idénymunkások százezrei nem fognak megérkezni Lengyelországba.

A spárgatermelőket már sújtó hiány hamarosan az epertermelőket, a gyümölcsösök tulajdonosait és az építőipari cégeket is érinteni fogja.  

Janusz Piechociński volt gazdasági miniszter, aki jelenleg a Lengyel-Ázsiai Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke, megoldást javasol erre a problémára: a jó, fegyelmezett munkaerőt, köztük olyan ritka szakembereket, mint a hegesztőket, sofőröket és építőipari munkásokat, Közép-Ázsia posztszovjet köztársaságaiban, elsősorban Üzbegisztánban és Kazahsztánban lehetne keresni. Az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági szankciók miatt több ezer Oroszországban dolgozó üzbég, kazah és örmény vált munkanélkülivé. A taskenti hatóságok szerint a háború kitörése után közel félmillió Oroszországban dolgozó vendégmunkás tért vissza Üzbegisztánba, és ez a szám az év végére akár 2 millióra emelkedhet.

„Üzbegisztánnak és Örményországnak most prioritást kellene élveznie, amikor vendégmunkásokat szeretnénk szerződtetni”

- véli Piechociński.

Szerinte az lenne a jó megoldás, ha megállapodást kötnének az üzbég munkaügyi minisztériummal, amely segítene kiválasztani a megfelelő munkavállalókat a lengyel vállalatok számára. Kezdetben a legkeresettebb szakemberek közül kétezret lehetne felvenni, és ha bizonyítják rátermettségüket, akkor akár további több ezret is szerződtetni lehetne. Az üzbég mezőgazdasági hallgatók pedig szakmai gyakorlatuk keretében lengyel gyümölcsösökben és ültetvényeken dolgozhatnának. A Lengyel-Ázsiai Kereskedelmi és Iparkamara már javasolta a kormány képviselőinek, hogy Üzbegisztánt vegyék fel azon hat ország listájára, amelyekre vonatkozik a lengyelországi munkavállalás és tartózkodás legalizálására vonatkozó egyszerűsített eljárás (nyilatkozatok alapján). Ez a rendszer évek óta megkönnyíti az Ukrajnából, Fehéroroszországból, Grúziából vagy Örményországból érkező munkavállalók bevonását. 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ember mindig keletről nyugatra vándorol. Hamarosan körbe ér.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés