Csúcson az élelmiszerválság: több európai ország is jegyre adná az alapélelmiszereket

2022. május 23. 12:14
Egyre több alapélelmiszer helye tátong üresen a boltok polcain, az emberek pánikvásárolnak – Spanyolország, Görögország és Németország jegyrendszerrel oldaná meg az élelmiszerválságot. 

Tápszerhiány miatt pánikolnak a friss szülők Amerikában

Az ellátási lánc válsága nem kíméli az újdonsült szülőket sem: a legkelendőbb tápszerek 29 százaléka nincs készleten az USA üzleteiben.

A világjárvány okozta ellátási lánc problémái miatt kialakult országos tápszerhiány miatt az amerikai kiskereskedők, így Amerika egyik legnagyobb gyógyszertári üzletlánca, a Walgreens is arra kényszerült, hogy korlátozza a megvásárolható termékek számát: a vásárlók egyidejűleg legfeljebb három csecsemő- és kisgyermektápszert vásárolhatnak. 

A vállalat szóvivője a DailyMailnek elmondta, hogy

a már érvényben lévő korlátozások a „megnövekedett kereslet és a különböző beszállítói problémák” miatt vannak érvényben.

A tápszerhiány pánikba ejtette a szülőket: 

„Általában négy-hat doboz tápszert vásárolok havonta, de most kettővel kell kihúzni a hónapot” – reagált egy szülő a korlátozásra.

„Azt vettük észre, hogy talán néhány hónapja nehéz beszerezni a számunkra jól bevált tápszert, most viszont már egyáltalán nem találjuk az üzletekben” – mondta Irene Anhoeck San Francisco-i lakos.

Több európai ország is jegyrendszerrel védené a gazdaságot

Természetes reakció, hogy hiány esetén az emberek pánikszerűen felvásárolják az alapélelmiszereket. Németország emiatt bevezetné a jegyrendszert, amely elsősorban az alapélelmiszereket – lisztet, tejet és napraforgóolajat – érintené. Németország „megelőző” intézkedésnek nevezi a jegyrendszert. 

A görög szupermarketek szintén korlátozzák a megvásárolható hiánycikkek mennyiségét, miután az ukrajnai háború miatt ellátási gondok alakultak ki az országban. Azonban – akárcsak Németországban – a jelenlegi élelmiszeradagolás egyelőre csak megelőző intézkedés.

„Az ezekre a termékekre vonatkozó korlátozás csupán elővigyázatosságból történt, mivel látszólag a vásárlóink aggódnak az ukrajnai háború miatt” – mondta egy görög szupermarketlánc szóvívője, majd hozzátette: „Biztosak akarunk lenni abban, hogy a jövőben is ki tudjuk szolgálni vásárlóink igényeit”.

Adonisz Georgiadisz görög fejlesztési miniszter szerint azért van szükség a jegyrendszerre, mivel

a hiánycikkek iránti kereslet az elmúlt hetekben nagyjából 200 százalékkal nőtt,

mivel a vásárlók pánikszerűen az üzletekbe rohantak és felvásárolták az alapélelmiszereket. 

„A liszt és a napraforgóolaj az a két termék, amelyet a háború igazán érintett” – mondta Georgiadis, majd hozzátette: „Már most hiány van egész Európában.”

Spanyolországot is sújtja az élelmiszerválság, az országban főleg a tojás és bizonyos tejtermékek sorolhatóak a hiánycikkek közé. A nagy spanyol szupermarketek – a görögökhöz és a németekhez hasonlóan – szintén jegyrendszert alkalmaznak.

Spanyolországban továbbá az Inlac tejipari szövetségnek pár napra le kellett állítania a tejtermelést a megbénult ellátási lánc miatt – ez elsősorban a teherautó-vezetők fizetésemelésért folytatott sztrájkja miatt következett be.

A kamionos cégek a sztrájk alatt arra hivatkoztak, hogy a fizetésük nem nőtt arányosan a gázolaj árával, emiatt pedig nem fenntartható a vállalkozásuk. 

Magyarországon nincsenek ellátási problémák

„Kifejezetten ellátási problémák még nem alakultak ki, de a beszerzés mindenképpen körülményesebb lett, korlátlan mennyiségben már nem is lehet mindenből vásárolni. A gyártók ugyan folyamatosan biztosítják az ellátást, de a rendelések néhány árunál már korlátozottak” – ismertette a válság magyarországi hatásait a Makronómnak adott interjúban Fodor Attila, a CBA Kereskedelmi Kft. kommunikációs igazgatója, majd hozzátette: „Bízunk benne, hogy az ellátás a jövőben is folyamatos lesz, és ezek a folyamatok nem eredményezik azt, hogy hiány keletkezzen. Egyelőre azt szeretném aláhúzni, hogy nincsenek ellátási problémáink.”

Fotó: MTI szerkesztett
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez így még nem elég, kedves Brüsszel! Az olajembargóval még lehet fokozni a helyzetet!

Az oroszok adják az energiát, csak brüsszelnek nem kell.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés