Végleg kivonul a McDonald's Oroszországból

2022. május 17. 7:10
Az étteremlánc egy-másfél milliárd dollár körüli veszteséggel kalkulál, de a döntése végleges.

Minden érdekeltségét felszámolja a McDonald’s Oroszországban, ahol 32 éve van jelen. Az első Meki Moszkvában nyílt 1990-ben, míg mára már elérte a 62 ezer főt az országban a cég által foglalkoztatottak száma. A kivonulás híre senkit nem ért váratlanul: a McDonald’s már márciusban, a háború kitörése után nem sokkal bezárta az üzleteit, igaz, akkor még csak ideiglenes jelleggel, bízva abban, hogy a konfliktus hamar véget ér. Miután az utóbbira gyakorlatilag semmi esély nincs, Chris Kempczinski, a McDonald's elnök-vezérigazgatója közleményben tudatta, hogy végleg lehúzzák a rolót.

A vezető úgy véli, hogy bár szomorú dolog több tízezer ember elbocsátása,

semmiképpen nem hagyhatják figyelmen kívül azt a humanitárius válságot, amit Oroszország Ukrajnának okozott – és amely szöges ellentétben áll a cég filozófiájával.

Hozzátette azt is ugyanakkor, hogy a szankciók miatt a beszállítói folyamat annyira nehézkessé vált, ami már veszélyezteti az egyébként minden körülmények között garantált minőséget.

A McDonald’s képviselői a közleményükben hozzátették: jelenleg látnak esélyt arra, hogy a vállalatóriás éttermeit egy orosz cégnek adja el, amely a dolgozók zömét is tovább tudja foglalkoztatni. Ugyanakkor hangsúlyozták a kivonulás komplexitását, annak értelmében pedig

Oroszországban a végleges zárást követően sem a cég logóját, sem a nevét, sem az étlapját nem használhatják tovább.

A vállalat a kivonulás veszteséges költségeit 1,2-1,4 milliárd dollárra becsüli.

A háború kirobbanása óta óriáscégek százai vonultak ki  Oroszországból, ezzel tiltakozva Putyin agressziója ellen. Többek között az Ikea, a Sony, a H&M, az Adidas, az ExxonMobil, a BP, az Apple, a PayPal, a Visa, a Master Card, az American Express, a Puma, Az Airbnb, a Lego, az IBM, a Coca-Cola, a Pepsi, és a Starbucks is beszüntette minden tevékenységét az országban.

Fotó: Bezárt McDonald's étterem az oroszországi Podolszkban 2022. május 16-án.
MTI/EPA/Makszim Sipenkov


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés