A szerbek szerint a szerbek megérdemlik, hogy olcsóbban kapjanak orosz olajat

2022. május 14. 12:22
Ingázik az üzemanyag ára a szerb töltőállomásokon, ugyanis péntektől (május 6-tól) olcsóbban lehet tankolni: az Eurodízel (a korábbi 206,2 dinár helyett) most 202,00 dinárba (1,71 euróba) kerül, míg a BMB 95-ös benzin (184 dinár helyett) 180,00 dinárba (1,52 euróba). Ezek az árakcsak egy hétig érvényesek, a szerb kormány május 13-án módosítja azokat.

Aleksandar Vučić szerb államfő a napokban megtartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Szerbia lépést tart a világméretű energiaválsággal. Európai viszonylatban sikerült a legalacsonyabb szinten tartani az energiahordozók árát.

Kiemelte, az ország 800 ezer tonna éves kőolajtartalékkal rendelkezik, ám ez a kőolajtartalék a NIS Szerbiai Kőolajipari Vállalaté, amely többségi tulajdonosa az orosz Gazprom Neft. Mint elmondta, ő maga tárgyalt az orosz vállalat képviselőivel, amikor az orosz feleknek rámutatott, Szerbia megérdemli, hogy alacsonyabb áron vásárolja az üzemanyagot, mint mások. Az orosz partner jószándékában bízva Vučić további árcsökkentést jelentett be, szavai szerint hamarosan a dízelért 196,2 dinárt, míg a benzinért 174 dinárt fizettetnek majd a töltőállomásokon.

Elmondta ugyanakkor, hogy

az ország kőolajtározói kapacitásainak gyors növeléséről tárgyalnak egyes vállalatokkal,

hogy az eddigi 200 ezer tonnás (állami) kapacitás helyett, ami csupán 21 napra elegendő üzemanyagot biztosít, egymillió tonnát tudjon tárolni. Így az ország a több hónapra elegendő kőolajjal könnyebben tudna gazdálkodni.

Igaz, és ezt ugyan a sajtótájékoztatón nem említette, de uniós elvárás, hogy a csatlakozási tárgyalási fejezetek közül a 15. szerint Szerbiának legkésőbb 2022. december 31-ig növelnie kell a kőolajtározóinak kapacitását. Az elvárás szerint, vagy 90 napra elegendő napi nettó behozatalnak, vagy 61 napra elegendő átlagfogyasztásnak kell megfelelni.

A szerb államfő kitért a földgázra is. Mint elmondta, miután Szerbiában nőtt az életszínvonal, nőtt a fogyasztás is, ezzel párhuzamosan újabb földgázmennyiségek beszerzésére volt szükség.

Jelentős összegeket költött az ország a földgázra, hiszen a leszerződött mennyiség mellett, piaci áron kellett újabb mennyiségeket megvásárolnia.

Rámutatott, Szerbia teljes mértékben függ Oroszországtól, és miután hamarosan (május végén) lejár a két ország közti megállapodás, a Gazprom vállalattal újabb tárgyalásokat kezdtek meg, hogy az új földgázmennyiség megvásárlása kapcsán minél kedvezőbb szerződést köthessen Szerbia. Vučić szavai szerint jelenleg éves szinten egymilliárd-százmillió eurós árkülönbségről beszélhetünk, ezért is fontos, hogy az ország számára kedvezően alakuljanak a tárgyalások az orosz féllel.

Kihangsúlyozta ugyanakkor,

Európa területén Szerbiában a legalacsonyabb a villanyáram ára, még mindig.

Reményét fejezte ki, hogy ez így is marad, vagyis augusztusban kellő mennyiségű áramot tud majd előállítani, és nem lesz szükség behozatalra.

Jelenleg (május 7-i adatok alapján) a napi fogyasztás a Szerbiai Villanyhálózatok Rt. (Elektromreže Srbije) adatai alapján 3.338 MW (az áram 63,49 százalékát hőerőműben, 25,09 százalékát  vízerőműben és 11,43 százalékát t szélerőműben állítják elő), 778 MW áram pedig behozatalból származik.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés