Jól megfogta a magyar inflációt az árstop, a románoknál már drasztikus az áremelkedés

2022. május 12. 14:16
Romániában 13,8 százalékra gyorsult az éves inflációs ráta áprilisban a márciusi 10,2 százalékról, közölte a román országos statisztikai intézet szerdán.

A vizsgált időszakban a nem élelmiszerek drágultak leginkább, 16,35 százalékkal kerültek többe, mint tavaly áprilisban. Az élelmiszerek ára átlagosan 13,54 százalékkal nőtt, míg a szolgáltatások fogyasztói árindexe 7,11 százalék volt.

Márciushoz képest a fogyasztói árak 3,74 százalékkal emelkedtek. A nem élelmiszerek 5,45 százalékkal kerültek többe, az élelmiszerek 2,56 százalékkal, míg a szolgáltatások 0,94 százalékkal drágultak egy hónap alatt.

Tavaly év végéhez képest a fogyasztói árak 7,88 százalékkal emelkedtek áprilisban.

A Román Nemzeti Bank igazgatótanácsa keddi monetáris politikai ülésén 75 bázisponttal, 3,75 százalékra emelte a román alapkamatot. Legutóbb április elején növelték 50 bázisponttal 3 százalékra, azelőtt február elején volt egy szintén 50 bázispontos emelés, 2,5 százalékról 3 százalékra.

A jegybank legújabb becslése szerint az infláció csak 2023 második felében fog ismét egyszámjegyűre mérséklődni. A legfrissebb részletes inflációs jelentést várhatóan csütörtökön ismertetik.

A Makronóm elemzéséből kiderült, hogy Magyarország eredményesen lépett fel az árstop politikákkal az infláció fékezéséért.

(MTI, Makronóm)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés