Miben különbözünk a kínai megfigyelő államtól, ha chipet ültetünk a bőrünk alá a fizetéshez?

2022. május 12. 13:30

A BBC tudósítása szerint lassan eljutunk oda, hogy chipet ültessünk az emberek bőre alá – ez egyesek szerint „teljesen kockázatmentes.” 

2022. május 12. 13:30
null
Fekete Kíra

„A beépített chipekkel fizethetünk akár egy italért a riói tengerparton, egy kávéért New Yorkban, egy hajvágásért Párizsban vagy a helyi élelmiszerboltban” – ismerteti ötletét Wojtek Paprota, a chipet beültető cég, a Walletmor alapítója és vezérigazgatója. 

Wojtek szerint a beépített chip „bárhol használható, ahol elfogadják az érintés nélküli fizetést, tehát gyakorlatilag úgy működik, mint egy érintés nélküli bankkártya” – írja a BBC.

Bár a hasonlat érdekes, 

az alapító a bőr alá ültetett kis szerkezetet a háziállatok chipjéhez hasonlítja, 

tehát szerinte nincs ebben semmi különös. 

A Summit News hírlap szerint felvethet bennünk néhány kérdést a modern masina: mi a helyzet akkor, ha ez a chip tartalmazza a személyes adatainkat? Mekkora veszélyt jelenthet az ember számára egy beépített chip, amit még csak otthon sem lehet hagyni? Talán ellenőrizhetnek is minket a chip segítségével?

Steven Northam, a Winchesteri Egyetem innovációs és vállalkozói szakának vezető oktatója szerint nincs okunk az aggodalomra.

„Ezt a technológiát már évek óta használják az állatok esetében – érvel az oktató. 

Kína miatt borzongunk, de Nyugaton is megvalósult a társadalmi pontrendszer

A moszkvai polgárok egyik napról a másikra azzal szembesültek, hogy nem tudnak belépni a metróba. Az Apple és a Google Pay ugyanis lényegében letiltotta őket, számolt be a Makronóm az esetről azzal kapcsolatban, milyen nagy hatással vannak a techcégek a mindennapi életünkre és mozgásterünkre.

Hiba volt az életünk nagy részét a techcégek hatáskörébe adni, hogy ők aztán társadalmi pontrendszert valósítsanak meg, mert lényegében ezzel az esettel Nyugaton is egy ilyen kínai ihletésű pontrendszert valósítanak meg a techóriások. Ha ugyanis rosszul szavazunk, rosszra gondolunk, vagy rossz ország lakói vagyunk, akkor ezek a senki által meg nem választott gazdasági monopóliumok egyből le- és kitilthatnak minket a gazdasági-társadalmi vérkeringésből – lényegében ez az üzenete a Summit News korábbi cikkének, amiről a Makronóm is beszámolt.

Fotó: Medgadget

Kapcsolódó cikkek

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogyatékos
2022. május 14. 22:16
na megy a hangulatkeltés a nyugat ellen megint
Haramia
2022. május 14. 22:16
Ha az állatok eddig nem vétózták meg, akkor jó lesz az embernek is! :)
luzitanxaver
2022. május 14. 22:15
"Steven Northam, a Winchesteri Egyetem innovációs és vállalkozói szakának vezető oktatója szerint nincs okunk az aggodalomra. "Ezt a technológiát már évek óta használják az állatok esetében" " Ez aztán a mindent ütő érv, aminél már csak a publikációs listája ütősebb: https://www.winchester.ac.uk/about-us/leadership-and-governance/staff-directory/staff-profiles/northam.php De ha valaki transzkutyának érzi magát, csak nyugodtan.
Vidėken újrakezdő
2022. május 14. 22:15
Remélem, soha nem fog megvalósulni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik