Rabszolgaként dolgoztatják az ukránokat Nagy-Britanniában

2022. május 7. 9:13
Írta: Fekete Kíra
A feltételezések szerint több száz ukrán dolgozik „modern” rabszolgaságban Nagy-Britanniában. Egy ukrán nő be is számolt az ottani körülményekről a sajtónak. 

2021-ben az Egyesült Királyságban az ukránok tették ki az idénymunkás vízummal rendelkező munkavállalók legnagyobb részét. 

A The Guardian hírportálnak egy ukrán munkavállaló elmondta, hogy akut szorongással küzd, mióta elmenekült a farmról, ahol korábban dolgozott – szerinte

az ottani körülmények leginkább „egy modernkori rabszolgasághoz hasonlítanak”

A párjával egy cseresznye farmon dolgoztak, ahol nem viselhettek kesztyűt, ezért a kezük gyakran kivérzett és hámlott. Elmondásuk szerint a dolgozók tiltakoztak a rossz körülmények ellen, de nem jártak sikerrel: egy hétre felfüggesztették őket. 

Az ukrán nő egyébként két egyetemi diplomával rendelkező informatikus. Pénzkeresés reményében utazott az Egyesült Királyságba párjával, aki korábban orvosnak tanult. A pár jelenleg takarítóként, illetve építőiparban dolgozik.

„Más ukránokkal is találkoztunk itt, akik hozzánk hasonlóan elmenekültek a farmokról, nem tudtak visszatérni Ukrajnába, így kénytelenek voltak itt maradni és illegálisan dolgozni” – állítja az ukrán nő. „Úgy érzem magam, mintha túsz lennék az Egyesült Királyságban. A szüleim azt mondták, hogy semmilyen körülmények között nem mehetek vissza Ukrajnába, mert a városunkban lövöldöznek. Csapdában érzem magam” – számolt be az informatikus nő a The Guardian hírportálnak. 

Hozzátette: „Senkit sem érdekel, mi történik az idénymunkásokkal. 

Azt hittem, hogy az Egyesült Királyságban megvédik a jogainkat, de ez nem így történt. A farmon dolgozni valószínűleg életem egyik legrosszabb élménye volt”.

„A munkáltatók elérhetetlen célokat tűztek ki” – mondta. „Fenyegettek, megaláztak minket és arra kényszerítették az embereket, hogy robotként dolgozzanak, és addig koptassák a kezükön és a lábukon lévő bőrt, amíg az ki nem vérzik. 

Ha valaki leesett egy létráról, a táborhelyre küldték, semmilyen ellátást nem kapott. Várták, hogy magától felépüljön”.

A hatalmas mezőgazdasági munkások táborhelyén – ahol a párjával éltek – 38 munkás kivételével mindenki elmenekült. A nő elmondta: „Az emberek azért mentek el illegálisan dolgozni a városokba, hogy megoldják az anyagi gondjaikat és megvédjék a jólétüket. Soha többé nem megyek dolgozni egyetlen farmra sem – nincsenek vidám történetek. Mindenki elmenekül.”

A Belügyminisztérium és a Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium (Defra) által tavaly év végén közzétett vizsgálat megállapította, hogy a Brexit utáni 2019-es kísérleti programban 

a gyümölcs- és zöldségszüretre alkalmazott idénymunkások „elfogadhatatlan” körülmények között dolgoztak. 

Az egyes munkavállalók által említett problémák közé tartoztak az egészségügyi és biztonsági felszerelések hiánya, a rasszizmus, valamint a fürdőszoba, víz és konyha nélküli szállások.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 81 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Biztos így van, de az angolul beszélő informatikusok után két kézzel kapkodnak, nehezen hiszem el, hogy rendes utánjárással nem kapott volna rendes irodai munkát.

Az "informatikus" valóban elég tág fogalom, sok minden belefér, de azért két diplomával már ismerni kellene a legelterjedtebb nyelvek elméletét és gyakorlatát, ahogy általános algoritmuselméletet is.

Nekem mesélte egy Angliában dolgozó nő: felsőfokú végzettséggel ment ki , kutatói állást kapott. Azt nem tudta, hogy egy kutatásra szerződtetik. Amikor vége lett annak az egy adott kutatásnak, elküldték. Itthon mindent felszámolt, végleg kint akart élni.
Amikor beszéltünk, a tesco-ban volt pénztáros alig többért, mint a minimálbér. Ebből a fizetésből ott is alig lehet megélni, csak egy szobát tudott bérelni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés