Nőnek az orosz bevételek, jut pénz mindenre: nyugdíj- és béremelés, illetve vállalkozói hitelek Putyin csomagjában 

2022. május 5. 8:55
Írta: Fekete Kíra
Európa úgy büntetné Moszkvát, hogy megszünteti a kontinens orosz földgáz- és olajfüggőségét, de Putyin sem rest cselekedni: Moszkva több tízmilliárd dollár értékű gazdasági segélycsomagot állított össze, hogy megvédje az ország lakosságát és vállalkozásait a szankciók hatásaitól.

A The Wall Street Journal szerint az invázió kezdete óta Putyin már többször is rendkívüli emeléseket rendelt el a nyugdíjasoknak, az állami alkalmazottaknak, valamint a rászorulóknak, hogy ezzel kompenzálja az orosz gazdaságot sújtó inflációt.

Az orosz elnök továbbá támogatta a szankciók által sújtott vállalatokat is, államilag támogatott hiteleket vehettek fel, ezzel mentőövet nyújtva a gyáraknak, amelyek az importált alkatrészek – különösen a mikroprocesszorok és chipek – hiánya miatt leállították a termelést.

Eddig az orosz pénzügyekre gyakorolt hatás kevésbé volt intenzív, mint amire valószínűleg sokan számítottak. A konfliktus első teljes hónapjában az orosz szövetségi kormányzat kiadásai 37 százalékkal emelkedtek az előző évhez képest, amit főként a háború költségei okoztak – adta hírül a ZeroHedge.

A növekvő költségek ellensúlyozására azonban az olaj- és gázbevételek – rubelben kifejezve – több mint kétszeresére nőttek ugyanebben az időszakban, ami majdnem teljesen ellensúlyozta a kiadások növekedését, így Oroszországnak nem is nagyon kellett különösen megerőltetnie magát pénzügyi értelemben. Azért sem, mert mint a Makronóm megírta, hosszú évek óta erősítette gazdaságát és közpénzügyeit Oroszország, hogy ha kell, bevethesse a nagy pénzügyi atomfegyvert, a költségvetési költekezés beindítását. A friss hírek szerint pedig ez tényleg beindult.

Mielőtt háborút kezdett, titkos pénzügyi atomfegyvert épített Oroszország. A közgazdász Adam Tooze rámutat: Oroszország akár a korlátlan pénznyomtatással is fedezheti háborús költségeit, pénzügyi vesztenivalója nincs, és minden feltétel adott is ehhez. Az idő igazolta a vélekedést: ez az elemzésünk már arról számolt be, hogy működhet Putyin pénzügyi atomfegyvere, legalábbis jól kivédték az oroszok a nyugati szankciók hatásának egy részét.

„Az orosz kormánynak rengeteg pénze van, mert hatalmas mennyiségű bevételhez jut az olajból és a gázból, amelyeknek nagyon magas ára van” – mondta Natalia Zubarevich moszkvai közgazdász. 

„Van elég pénze mind a védelemre, mind a lakosság támogatására”.

A Makronóm is beszámolt róla, hogy áprilisban nemhogy csökkentek volna, de megugrottak az orosz energiabevételek, hiszen a Magyarországot oroszellenességből kioktató, határozott szankciókat követelő nyugati országok számos titkos trükkel vásárolnak egyre több orosz olajat, hogy extraprofitra tegyenek szert az olcsó Urali típusú olajból.

A fél világ éhezhet és fázhat, ha az oroszok beleállnak a szankciózásba

Az európai szankciók ellenére Oroszország még nem húzta elő az ütőkártyáit, Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének szakértője szerint Európának jól át kell gondolnia mielőtt „belelendül” a szankciózásba.
„A Nyugat biztos nem fog szankciót kivetni az orosz búzára, mert egy ilyen döntésbe a világ egy része szó szerint belehalhatna. Viszont Oroszország már belengette, hogy nem fog műtrágyát értékesíteni. Ha a világ legnagyobb műtrágya-exportőre ezt megteszi, az biztosan oda vezet, hogy számos országban csökkenni fognak a terméshozamok. A műtrágya ára már eddig is háromszázötven százalékkal emelkedett, most tovább drágul majd, végül csak a leggazdagabb országok tudnak vásárolni belőle” – fejtette ki a szakértő, majd hozzátette: 

Ha nagyon akarnák, akkor egyértelmű, hogy a világgazdaságot súlyosan és hosszú távon meg tudnák billenteni.

A ZeroHedge hírportál szerint az orosz hatóságok egyelőre nem közölték a segélyek teljes összegét, és azt sem részletezték, hogy mire fogják költeni a pénzt. Anton Sziluanov pénzügyminiszter a múlt hónapban azt mondta, hogy 

a kezdeti válságkezelő intézkedések több mint 2,5 billió rubelbe, azaz 35 milliárd dollárba kerülnek, 

ha a kiadásokat és az adókedvezményeket is figyelembe vesszük.

Egy másik vezető tisztviselő, Andrej Belousov első miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy a hatóságok akár 8 billió rubel (112 milliárd dollár) hitelt is nyújthatnak a gazdaság támogatására, elsősorban támogatott jelzáloghitelek és üzleti hitelek révén. Ebből úgy tűnik, Oroszország azt a nagyon racionális utat követi, hogy cégeit erősítse, azok beruházásait támogassa, ami fenntartható és hosszú távon kifizetődő intézkedésnek tekinthető.

Szuverén vagyonalapjának köszönhetően Oroszországnak rengeteg puffertőkéje van (annak ellenére, hogy a Nyugat úgy döntött, hogy lefoglalja az orosz központi bank több százmilliárdnyi külföldi tartalékát). A háború előtt ugyanis Oroszország elkezdett felépíteni egy pénzügyi alapot a rosszabb időkre: komoly költségvetési fegyelmet tartott, és az extra olaj- és gázbevételeket (tehát a bevételek egy részét) ebbe a tartalékba utalta. Persze a közgazdászok szerint Amerikához hasonlóan hiába költ Oroszország, mert a kereslettel nincs probléma, a kínálattal, azaz a vállalati termeléssel viszont sokkal inkább.

Putyin már szorgalmazta is, hogy közvetlen segítséget kapjanak a leginkább rászorulók, például a gyerekes családok vagy az idősek.

Fotó: MTI szerkesztett


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

evek ota szorjak a kornyezo orszagok oroszainak egyszerusitett eljarasban
jelentosen megkonnyitettek az allampolgarsag megszerzeset es mar nem kell lemondani a meglevorol sem

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés