A járvány ürügyén folytat gazdasági hadgyakorlatot Kína: mire készülnek?

2022. május 4. 18:57
Gazdasági háborúba kezdett Kína, és erről szinte senki sem tud?

Kína talán már most is olyan gazdasági háborút folytat, amelyről sok amerikai és európai még nem is tud, véli Brandon Smith, az alt-market.us portál alapítója.

Lehet, hogy ez egy teszt az USA-ba és Európába irányuló export megszakításához vagy pedig egy fokozatos leállítás, amelynek célja, hogy végül állandóvá váljon.

De a kereskedelem megakasztása a Tajvan elleni kínai invázió előjele is lehet. Tajvan jobban függ és összefonódik a kínai gazdasággal, mint azt sokan gondolnák: Kína a tajvani export legnagyobb piaca, és ez az export Tajvan GDP-jének 10 százalékát teszi ki. Tajvanról több százezer munkavállaló és üzletember utazik rendszeresen Kínába dolgozni, ami szintén egy olyan gazdasági tényező, ami most feszültséget okoz. 

Továbbá Tajvanon több vállalat is Kínában folytatja a gyártását, és ezek mindegyike bezárásra kerülhet a sanghaji zárlatok miatt.

„Ha én Kína helyében azt tervezném, hogy a közeljövőben megszállom Tajvant, megfontolnám, hogy a járványt használjam ürügyként, hogy először a tajvani gazdaságot károsítsam, és megzavarjam az ország exportmodelljét”, írja a szerző.

A kommunisták a lakosságot olyan jószágnak tekintik, amelyet szükség esetén fel lehet áldozni, és Kína tökéletesen hajlandó rövid távú szenvedést okozni a népének, ha ez hosszú távú nyereséget jelent a párt számára. 

„Ezen túlmenően, ha titokban gazdasági háborút akarnék folytatni a nyugattal, mi lenne jobb módja, mint a világ teherhajóinak 20 százalékát lekötni, és megzavarni az ellátási láncokat a világjárvány elleni védekezés nevében?” – teszi fel a kérdést.

Az elemző szerint nem érdemes tehát azt várni, hogy Kína majd jóindulatból ellátja a Nyugatot olyan termékekkel és anyagokkal, amelyekből hiányok keletkeznek. 

Emlékezetes: Kína jelenleg megmagyarázhatatlan módon a szinte megállíthatatlanul terjedő járványvariánsra hivatkozva rendel el drákói szigorral lezárásokat Sanghajban, ahol egyes dolgozók a munkahelyeiken alszanak, mások pedig arra ébrednek, hogy éjjel körbekordonozták a házukat, ráadásul az élelmiszerellátással is vannak problémák. Számos elemzés keresi az értelmét és magyarázatát annak, hogy Kína egy megszelídült, influenzára hasonlító járványra hivatkozva teljes városokat zár le.

Sanghaj: élet a kordonok között
A 25 millió lakosú városban március eleje óta mintegy 372 ezer fertőzöttet azonosítottak. A várost egészében április elején helyezték vesztegzár alá, módosítva azt az eredeti tervet, miszerint két szakaszban öt-öt napra zárják le Sanghaj keleti, majd nyugati oldalát. Az intézkedések nyomán azonban a város lakói egyebek mellett akadozó élelmiszerellátásra, élelmiszerhiányra, valamint esetenként a szükséges orvosi ellátás hiányára panaszkodtak. (MTI/EPA/Alex Plavevski.)

(Címlapon középen: edényt ütöget erkélyén egy nő a koronavírus-járvány miatt teljes zárlat alatt élő emberek mindennapossá vált tüntetésén Sanghajban 2022. április 29-én. Sanghajt egészében április elejétől helyezték vesztegzár alá, de egyes lakónegyedekben már több, mint egy hónapja érvényben van a kijárási tilalom. A karanténba zárt lakosok minden este fél nyolctól kezdenek kiabálva és zajt csapva tiltakozni az élelmiszer- és egészségügyi ellátás akadozása miatt. MTI/EPA/Alex Plavevski.)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés