Zöldnek vallják magukat, mégis olajvállalatokat pénzelnek az amerikai nagybankok

2022. május 1. 16:07
A Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek korábbi adásában Bátorfi Botond, a Peak tanácsadója és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető a bankok fosszilis üzemanyagok szektorának való hitelezési tevékenységéről beszélgetnek. 

Egy friss riport szerint a világ hatvan legnagyobb bankja tavaly összesen 742 milliárd dollárt hitelezett fosszilis tüzelőanyagokat kitermelő olaj- és gázvállalatoknak. Az adat különösen csalódást keltő azok után, hogy számos bank csatlakozott a Net-Zero Banking Alliance-hez, egy kezdeményezéshez, melynek célja a banki működés és a szektor zöldebbé tétele.

A ranglistát továbbra is a négy nagy amerikai bank dominálja, a JPMorgan, a Citi, a Wells Fargo, valamint a Bank of America. Mind a négy bank tagja a fent említett kezdeményezésnek, ennek fényében különösen csalódást keltőek az eredmények. A Citi és a Bank of America érdemi javulást értek el a tavalyi évhez képest (több mint 20 százalékos csökkenés), míg a Wells Fargo és a JPMorgan markáns növekedést produkáltak. Utóbbiról nyugodtan kijelenthetjük, hogy a jelen körülmények között elfogadhatatlan teljesítmény. 

Szintén aggasztó, hogy a 2021-es adatok alig jobbak a 2020-as 750 milliárd dollárnál. A 2016-os párizsi klímaegyezmény óta a bankok több mint 4600 milliárd dollárt hiteleztek olaj- és gázvállalatoknak. A csúcsot a 2019-es 830 milliárd dollár jelentette, az azóta produkált előrelépés ugyanakkor elmarad a várakozásoktól. 

Az adásban szó esett a jelenlegi helyzet körülményeiről, hozadékairól, de az orosz-ukrán háború várható hatását is körbejárták a beszélgetőtársak. A teljes adás a lenti linken, Spotify-on visszahallgatható.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés