Mol-vezér: Teljes embargó esetén 2-4 évre lenne szükség az ellátásbiztonság fenntartásához

2022. április 28. 14:19

Írta: Takács Zsolt
A Mol már békeidőben is tett lépéseket az orosz energiától való függés csökkentésére, de most nem szabad elhamarkodott lépéseket tenni, és nem szabad, hogy az EU-nak jobban fájjanak a szankciók, mint Oroszországnak – mondta el ma Hernádi Zsolt, a Mol elnöke a vállalat éves közgyűlésén.

Az orosz-ukrán háború miatt reflektorfénybe került az ellátásbiztonság egész Európában, így a MOL számára is kiemelt fontosságúvá vált az ellátásbiztonság elősegítése a közép-európai régióban – kezdte nyitóbeszédét Hernádi Zsolt, a Mol elnöke a vállalat éves közgyűlésén. Hernádi szerint

tovább kell erősíteni a térség energetikai szuverenitását.

A Mol vezetője kiemelte, hogy ez elsősorban egy közép-európai válság, így lokális megoldásra van szükség. A régiót érintő energetikai döntésekben a Mol is kiemelt szereplő, így velük együtt kell megoldani a kialakult problémát – véli Hernádi. A Mol elnöke kiemelte, hogy

a vállalat mindenben támogatja az EU-s intézkedéseket és be is tartja azokat,

valamint támogatást nyújt a válság által sújtott országok számára. A Mol álláspontja az, hogy meg kell találni a közös hangot az EU-val, de a szankciók nem fájhatnak jobban Európának vagy egyes régióinak, mint Oroszországnak.

Kőolaj

Magyarország és Közép-Európa nem tud egyik napról a másikra lemondani az orosz kőolajról

– tette hozzá Hernádi, aki szerint a Mol szakemberei egyelőre nem látják a probléma megoldását, így várják a médiában kardoskodók segítségét. A Mol sokat tett a közép-európai energetikai piac szuverenitásáért és diverzifikációjáért, mivel a vállalat már 8 éve – békeidőben – elkezdett készülni arra, hogy a magyar finomítókat ellássák az adriai kőolajvezetékről és ezzel növeljék a régiós ellátásbiztonságot – mondta el Hernádi. A Mol elnöke a közgyűlésen elmondta, hogy jelenleg nem lehetne pótolni az Oroszországból érkező nyersanyagot, és

teljes embargó esetén 2-4 évre lenne szükség az ellátásbiztonság megteremtéséhez, ami 500-700 millió dolláros beruházást jelent.

Elsőként gázolajválság van és nem kőolaj – fejtette ki Hernádi, aki szerint már több országban is alapvető hiány alakult ki gázolajból, viszont ezen nyersanyag embargója inkább a nyugatnak fájna, míg a kőolajat érintő szankciók inkább Közép-Európának. A háború arra világított rá, hogy az EU milyen mértékben függ a máshonnan – leginkább Oroszországból – érkező energiától. Ha az ellátásbiztonság forog kockán, akkor a profit háttérbe szorul – jelentette ki a Mol elnöke.

Energiaválság

Az energiaválság nem most kezdődött és a háború csak felerősítette azt. Az áremelkedés idén biztosan velünk marad a háborútól függetlenül, mivel az elmúlt időszakban a kereslet jobban bővült, mint a kínálat – mondta el a Mol elnöke. Az árak kiegyenlítődésére legalább két évet kell várni, de a központi árszabályozás nem lehet hosszú távú megoldás – véli Hernádi.

A Mol elnöke szerint sokáig

nem lehet tartani jelenlegi formájában a rezsicsökkentést.

Hernádi szerint az átmeneti intézkedéseket középtávon ki kell vezetni, és vissza kell térni a piaci normákhoz. Ha ez nem valósul meg, akkor visszatérhet az idősebbek által jól ismert hiánygazdaság. A Mol elnöke szerint a körforgásos gazdaság, a diverzifikáció és a zöld átmenet hosszú távon megoldás lehet a jelenlegi rövid távú kockázatokra.

A Mol az éves jelentések szerint nagyon erős évet zárt 2021-ben, és rég nem látott osztalékfizetésről döntött a közgyűlés. A cég vezetése bizakodik a 2022-es sikerekben, de a globális bizonytalanságok megnehezítik a tervezést és a működést.

(Borítókép: Földházi Árpád; MTI/Koszticsák Szilárd)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés