Morawieczki: Ez Lengyelország elleni közvetlen támadás

Évek óta készültek rá a lengyelek, hogy nem hosszabbítják meg az orosz gázszerződést

2022. április 28. 8:05
Biztosítani szeretném honfitársaimat, hogy a Kreml lépései nem érintik a lengyel háztartásokat. Megbirkózunk az orosz zsarolással – mondta Mateusz Morawiecki miniszterelnök szerdán a szejmben. Mint megjegyezte, Lengyelország elleni közvetlen támadással, a szankciók miatti bosszúállással van dolgunk.

Szerdán, lengyel idő szerint reggel 8 órától a Gazprom a Jamal vezetéken teljesen felfüggesztette a gázszállítást Lengyelországba. Az orosz cég bejelentése szerint azért, mert a Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG) elutasította a gáz rubelben történő fizetését. Moszkva hasonló döntést hozott Bulgáriával kapcsolatban.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök a szejm szerdán kezdődő ülésén utalt az ügyre. Mint megjegyezte,

a Kreml lépései nem érintik a lengyel háztartásokat.

Egyúttal biztosította, hogy 2027-ig meghosszabbítják a háztartások, kórházak, iskolák és közhasznú intézmények külön árszabályozását.

Morawiecki megjegyezte, Lengyelország évek óta készült Moszkva ilyen lépésére. „Ez a folyamat 2006-2007-ben kezdődött, amikor döntés született egy LNG-terminál építéséről Swinoujście-ben.  Ma ez a terminál működik, és több mint 6 milliárd köbméter gáz fogadására képes. De sorra bővítjük, növeljük a kapacitást, és hamarosan 7-8 milliárd köbméter gázt tud továbbítani ez a terminál” – jelentette ki a miniszterelnök.

Megemlítette a Lengyelországot Norvégiával összekötő balti gázvezeték építését is, amely a következő három hónapon belül befejeződik, és októbertől azon is megkezdődhet a gáz áramlása. A miniszterelnök felhívta a figyelmet a környező országok hálózatait a hazaival összekapcsoló gázrendszer-összeköttetések kiépítésére is.

Szlovákia felé befejeztük az építkezést, és a szlovák oldalon is hamarosan befejeződik az építkezés. Itt évi 5 milliárd köbmétert meghaladó mennyiségben van lehetőség gáz szivattyúzására. Vannak rendszer-összeköttetéseink Németországgal. Van egy morvaországi összeköttetésünk Csehország felé. Hamarosan, néhány napon belül összeköttetést nyitunk Litvániával, melynek kapacitása körülbelül 2 milliárd köbméter lesz sorolta Morawiecki.

(Megjegyeznénk: a szlovákok inkább abban reménykednek, hogy feléjük érkezne a gáz.)

A miniszterelnök beszámolt arról, hogy Lengyelország évente 20-21 milliárd köbméter gázt használ fel. Ebből a hazai termelés eléri 4,5 milliárd köbmétert.  A balti gázvezetéken keresztül évi 10 milliárd köbméter mennyiségű gáz érkezésére számítanak, a Świnoujście-i gázterminálon keresztül pedig 7-8 milliárd köbméterre.

„Elegendő ezeket az értékeket összeadni, hogy megértsük, cselekedeteinknek köszönhetően Lengyelországnak ősztől egyáltalán nem lesz szüksége orosz gázra” – mondta a miniszterelnök.

A Gazprom felfüggesztette a gázszállítást

A gázimportot lebonyolító PGNiG véleménye szerint a gázszállítás felfüggesztése a jamali szerződés megszegését jelenti. A társaság bejelentette, hogy megfelelő lépéseket tesz a szerződés szerinti földgázszállítás helyreállítása érdekében, és minden szerződéses jogával élni kíván.

A Klíma- és Környezetvédelmi Minisztérium még kedd estére be nem jelentett sajtótájékoztatót hívott össze, amelyen a tárca vezetője, Anna Moskwa biztosította, hogy

Lengyelország kész az orosz gázszállítás leállítására.

Az uralkodó narratíva szerint, Lengyelország amúgy sem kívánta meghosszabbítani a Gazprommal kötött orosz üzemanyag-szállítási szerződést. A Gazprom döntése csak felgyorsította azt, ami az év végén amúgy is meg történt volna.

A lengyel gáztárolókat áprilisban, e hónapban soha nem látott, 76 százalékos szintre töltötték. 

Más európai országokban a gáztartályok körülbelül 30 százalékig vannak feltöltve. Ezért energiabiztonsági szempontból sokkal veszélyesebb lenne egy ilyen lépés más EU-tagországgal szemben.

Jakub Wiech energetikai szakértő és újságíró úgy véli, hogy Lengyelország képes megbirkózni a jamali szerződésben lekötött gázszállítás kiesésével. A Gazprom már korábban is felfüggesztette a gázszállítást Lengyelországba. Most azonban a Gazprom által küldött levélből ítélve hosszabb szünettel kell számolni.

Szerinte a tárolt gáz mennyisége elegendő időt biztosít Lengyelországnak olyan beruházások befejezéséhez, például a Balti vezeték (Baltic Pipe), amelyen keresztül Norvégiából érkezhetne a gáz. Májustól meglesz a szállítás lehetősége a Lengyelországot és Litvániát összekötő gázvezetéken keresztül, amelybe úszó LNG-terminálon keresztül töltenék a gázt. Ezen túlmenően Lengyelország fordított menetben is vásárolhat gázt Németország felől, ha be tudja szerezni azt az európai piacokon. A szakértő azt sem tartotta kizártnak, hogy az év végéig hatályos szerződés lejártáig ne valósulhatnának meg orosz gázszállítások.

A PGNiG korábbi elnöke, Grażyna Piotrowska-Oliwa azon a véleményen van, hogy legalább nyárig lesz elegendő gázkészletük, persze ha Lengyelország nem csak ezt a forrást használja.

„Minden attól függ, mennyi ideig tart. A hivatalos adatok szerint a 2,85 milliárd köbméteres tárolási kapacitás megközelítőleg 80 százalékos telítettséggel rendelkezik"

mutatott rá. Azaz az éves fogyasztásuk valamivel több mint tíz százaléka van tartalékban.

Azonban fennáll a veszély, hogy továbbra is bizonytalan Oroszország hány ország felé zárja el a gázellátást a közeljövőben. Nem csak Lengyelország döntött úgy, hogy nem rubelben fizet a gázért. Ha a Kreml elvágná fél Európát a gáztól, megnőne a kereslet a tőzsdén vásárolt nyersanyag iránt. Erős kereslet esetén az árak pedig tovább szárnyalhatnak.

Von den Leyen is megszólalt

A helyzet tehát bonyolult, még az Európai Bizottság elnöke is igyekezett nyugtatni a kedélyeket. Az európai fogyasztók ellátásának felfüggesztése Oroszország újabb kísérlete arra, hogy a gázt zsarolási eszközként használja fel – mondta Ursula von der Leyen, majd rámutatott: az EU alternatív készletek biztosításán dolgozik, és összehangolt választ tervez.

Azt is mondta, hogy

fel vagyunk készülve egy ilyen forgatókönyvre. Szoros kapcsolatban állunk minden tagállammal.

A kiadott közleményükből az is kiderült: „az Európai Bizottság azon dolgozik, hogy az alternatív ellátást és a lehető legmagasabb szintű tárolást bebiztosítsák az EU-ban. A tagállamok készenléti terveket dolgoztak ki egy ilyen forgatókönyvre, és mi összehangoltan és szolidaritáson alapuló módon dolgoztunk velük együtt”.

Von der Leyen továbbá azt is elmondta, hogy uniós szinten összehangolt válaszlépést dolgoznak ki.

„Folytatjuk a nemzetközi partnerekkel való együttműködést az alternatív áramlások biztosítása érdekében. Továbbra is együtt fogunk dolgozni Európa és a világ vezetőivel, hogy biztosítsuk az európai energiaellátás biztonságát” – hangsúlyozta.

Úgy véljük Von den Leyen asszony nyilatkozata után, hogy minden európai polgár nyugodtan hajthatja álomra a fejét.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A környező országok vezetékeiben nem kevés orosz gáz folyik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés