Amerika reménykedik, hogy a háború miatt kiéhező világot génmódosított gabonájával etetheti
Régi fájdalma az amerikai mezőgazdaságnak, hogy Európa nem szívesen vásárol genetikailag módosított növényeket, ahogy a hormonkezelt amerikai marhahúst is elutasítja. A Bloomberg szerint az ukrajnai háború most majd arra készteti a vállalatokat, hogy a napraforgóolaj alternatívái felé forduljanak, és a kereskedelmi forgalomban bekövetkező változás valószínűleg a kukoricára is kiterjed, amelyet elsősorban állati takarmányként használnak. Eddig az Európai Unió importjának mintegy felét az Ukrajnából származó nem génmódosított kukorica tette ki.
Bár az EU-ban a vállalatoknak nem kell címkézniük a géntechnológiával módosított növényekkel etetett állatokból származó húst vagy termékeket, az elmúlt évtizedben a fogyasztók egyre nagyobb igényt mutattak a nem géntechnológiával etetett tehenekből származó tejtermékek, illetve egyéb hústermékek iránt. Európa egyik meg nem oldott gondja a fehérjetakarmányok hiánya, így az összes tagállam rákényszerül, hogy genetikailag módosított szóját vásároljon. A többi növény esetében viszont a legtöbben ódzkodnak a génmódosítottaktól.
A Bloomberg beszámolója szerint az EU az élelmiszerellátás megerősítése érdekében enyhíti az importra vonatkozó szabályokat. Spanyolországban, amely a következő hetekben kukoricaszállítmányokat vár az Egyesült Államokból, Argentínából és Brazíliából, a kormány ideiglenesen engedélyezi a nyomokban növényvédő szereket tartalmazó áruk importját is, hogy kompenzálja az ukrán termelés kiesését.
A kukorica és más gabonafélék ára az orosz invázió nyomán megugrott. Ukrajna március végéig mintegy 6,6 millió tonna kukoricát exportált az EU-ba, szemben az ötéves 7,2 millió tonnás átlaggal.
A növényi génmódosítás körül folyik a vita
A géntechnológiával módosított növényekbe idegen génszekvenciákat építenek be vírusvektorok segítségével. Különböző szenkvenciákat, például baktériumok rovarűző és -irtó fehérje gyártásáért felelős génrészeit vagy olyan szekvenciákat, amely a módosított növényt ellenállóvá teszi a glifozátokkal (totális gyomirtó) szemben. A génsebészek ezt a nemesítés egy modernebb módszerének tartják, míg a környezetvédők nehezményezik, hogy az ilyen mértékű génátalakítás könnyen beláthatatlan következményeket okoz. A glifozátok használata pedig különösen érzékeny környezetvédelmi kérdés. A másik oldalon viszont a növénytermesztőnek egyelőre könnyebbséget okoz a géntechnológia a növényvédelemben. A termés nagyságát nem befolyásolja, viszont olcsóbbá teszi a termelést.
Összesen 21 komment
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászólás szerkesztése
Brüsszelben beadott valaki egy civil beadványt, ami szerint meg kéne vonni az állattartóktól az uniós pénzeket!.......
Érdekelne, ki, vagy milyen civil szervezet ötlete volt és mit kezd vele a bizottság?
Afrikában fogják kezdeni, ahol nem fogják betartani (betartatni) az
izolációs szabályokat. Tehát a helyi fajták genetikus szennyezése
garantált.
Bejelentkezés