A globális élelmiszerválság elé: korlátozza Szerbia a külföldre vihető gabona mennyiségét

2022. április 28. 16:52
A szerb kormány feloldotta az alapélelmiszerekre vonatkozó kiszállítási tilalmat, és ideiglenesen kvótákkal korlátozta a búza, a búzaliszt, a kukorica és az étolaj exportját. Ennek megfelelően 150.000 tonna búza, 150.000 tonna kukorica és 20.000 tonna liszt, illetve 8 millió liter finomított napraforgóolaj kiszállítását engedélyezi.

Erre a kormánydöntésre azután került sor, miután a gabonakereskedők és a malmok is jelezték az érdekképviseleteken keresztül, hogy egyre nehezebben tudják elviselni a gabonakivitel tilalmát, ami március 11-én lépett érvényre.

Az érdekszervezetek azzal érveltek már a tilalom bevezetésekor is, hogy 2021-ben megközelítőleg 3.700.000 tonna búza termett, ebből a hazai szükségletek 1.700.000 tonnát tesznek ki, vagyis

a 2 millió tonna felesleget kiszállíthatja az ország.

A tavalyi termésből február végéig mintegy 724.000 tonna búzát már kiszállítottak, lisztből pedig mintegy 82.000 tonnát, így becsléseik szerint Szerbiában nincs hiány, és előttünk van még az idei aratás is.

A szerb kormány napokkal ezelőtt már lazított a tilalmon, akkor engedélyezte, hogy Olaszországba, illetve Észak-Macedóniába és Albániába a március 9-e előtt leszerződött kenyérgabona és kukorica kiszállítása megtörténjen, ez azonban a Žita Srbije Egyesület (Szerbiai Gabonafélék Egyesülete) adatai alapján csupán 101.067 tonna búza és 17.700 tonna kukorica exportjára vonatkozik. Ők azt kérték, hogy a tavalyi termésből 350.000 tonna búza és ugyanennyi kukorica kiszállítását engedélyezze a kormány, míg a liszt kiszállítását szerintük nem kellene korlátozni.

A kormánydöntés alapján

a gabonakiszállítók április 28-ig adhatják át igényüket a gabona májusban történő kiszállításáról.

Ezek után minden hónapban 20-a és 25-a között kérhetik az adott mennyiség exportját. Az egyenlő lehetőségek mellett pedig a gabonaexportra igényt tartók esetébe szabályokat állítottak fel, így havonta a készletek csupán 20 százalékát szállíthatják a határon túlra.

Meglopták az árutartalékokat

Miután Szerbiában az államvezetés azt hangsúlyozta, hogy az árutartalékokban van elég búza, a napokban újabb botrány borzolta fel a kedélyeket, mégpedig azért mert

az állami tartalékokból nyoma veszett több ezer tonna gabonának.

A Sloga Szerbiai Egyesült Szakszervezetek éppen ezért azt követeli a kormánytól, hogy ne oldja fel a tilalmat, hanem inkább teljesen tiltsa be a gabonafélék, a liszt és az étolaj kivitelét addig, amíg nem derül ki, hogy hova tűntek az árutartalékokból hiányzó készletek.

A belügyi szervek a napokban több személyt is előállítottak, akik a rendőrség információi szerint 304 millió dinárral (258 ezer euróval) károsították meg az államot az árutartalékok „lecsapolásával”.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés