Lengyelország számára rövid távon nem jelent semmit, hogy az oroszok elzárták a gázt

2022. április 27. 9:44
Az orosz Gazprom szerda reggelre leállította a gázszállítást Lengyelország és Bulgária felé. A lengyelek már régóta készültek erre, erre utal, hogy tározóik a szokásosnál sokkal magasabb szintre vannak töltve.
A Gazprom leállította a gázszállítást a bolgár Bulgargaz és a lengyel PGNiG vállalatnak, mivel nem fizettek rubelben a megállapított határidőn belül, erősítette meg szerdai közleményében az orosz gázipari holding az MTI beszámolója alapján.

A Gazprom Export értesítette a Bulgargaz és a PGNiG vállalatot a gázszállítások április 27-től kezdődő felfüggesztéséről és a (Vlagyimir Putyin orosz elnök által kiadott) rendelet által meghatározott rend szerinti kifizetésig” – közölte a Gazprom, hozzátéve, hogy a Gazprom Export az április 26-i munkanap végéig nem kapott fizetést ezektől a vállalatoktól az áprilisi gázszállításokért.

A Gazprom emlékeztetett arra is, hogy Bulgária és Lengyelország tranzitország, így ha az orosz gáz harmadik országokba irányuló tranzitmennyiségéből jogosulatlanul kivesznek, a tranzitszállítások ezzel a mennyiséggel csökkennek.

A TASZSZ hírügynökség azt írta, hogy a hír hatására a gáz ára Európában 21 százalékkal ugrott meg, meghaladva az ezer köbméterenkénti 1370 dollárt.

Putyin elnök március 23-án rendelte el, hogy az Oroszországgal szemben barátságtalan országokkal folyó gázkereskedelemben át kell állni a rubelalapú elszámolásra. Mint mondta, az orosz fél nem fogadja el az ilyen szerződések alapján történő kifizetéseket kompromittált valutákban, beleértve a dollárt és az eurót.

A Gazprom kedden értesítette a lengyel és a bolgár importőr vállalatot, hogy szerdától felfüggeszti a gázszállításokat, mivel nem hajlandók orosz rubelben teljesíteni a végső kifizetéseket.

Az orosz szövetségi vámszolgálat szerint a Lengyelországba irányuló orosz gázszállítások tavaly 9,4 százalékkal, 10,58 milliárd köbméterre emelkedtek, a Bulgáriába irányulók pedig megduplázódtak, és 3,15 milliárd köbmétert tettek ki. Lengyelország évente mintegy 20 milliárd köbméter gázt használ fel.

Varsó közölte: megtalálta a módját annak, hogy ne használjon többé orosz földgázt, mivel cseppfolyósított földgázt vásárol az Egyesült Államokból és Katarból, valamint Norvégiából is importál. Alább mutatjuk is, miért ennyire magabiztosak a lengyelek.

Lengyelország felkészült

Mindkét ország nagymértékben függ az orosz gáztól. Lengyelországnak a Gazprommal 10,2 milliárd köbméter éves szállításra vonatkozó szerződése van (Jamal-szerződés), emlékeztet az ING. Ez a szerződés 2022. december 31-én járt volna le, és elég világossá vált, hogy Lengyelország nem fogja megújítani. Lengyelország igyekezett diverzifikálni gázellátását, és ez jól látható az országba irányuló LNG-import évek óta tartó növekedésében. 2021-ben a Lengyelországba irányuló orosz gázáramlás a teljes import több mint 61 százalékát (9,9 milliárd köbméter) tette ki, míg

2022 első negyedévében ez a teljes import 53 százalékára (2,15 milliárd köbméter) csökkent.

Lengyelország jelentős tárolókkal rendelkezik, a Gas Infrastructure Europe adatai szerint

a tárolók 76 százalékban tele vannak, ami jóval meghaladja az év ezen időszakában mért 40 százalék körüli 5 éves átlagot. 

A Németországból érkező fokozódó szállítások és a rekordszintű LNG-import segítettek a megfelelő ellátást biztosítani. 

Nem véletlen, hogy a lengyel klímaminiszter mindenkit megnyugtatott arról, hogy lesz gáz a háztartásokban.

Bulgária sérülékenyebb

Bulgária már sérülékenyebbnek tűnik, mivel bár kis gázfogyasztó (évente mintegy 3 milliárd köbméter),

gázszükségletének több mint 90 százalékát Oroszországból fedezi, ráadásul a gáztárolók jelenleg alacsony szinten vannak, mindössze 17 százalékos töltöttséggel,

szemben az évnek ebben az időszakában mért közel 26 százalékos ötéves átlaggal.

Különutas Magyarország

Az uniós piac és a globális gázpiacok számára aggodalomra ad okot, hogy Oroszország tovább fokozza-e a feszültséget azáltal, hogy csökkenti a más európai országokba irányuló szállításokat.

Majdnem minden vevő azt mondta, hogy nem hajlandó változtatni a fizetési feltételeken, kivéve Magyarországot. 

Bár a múlt héten az Európai Bizottság felvetette, hogy ha az európai vevők eurót vagy dollárt fizetnek be a Gazprombank számlájára, az nem feltétlenül sérti a szankciókat, amennyiben a kötelezettség ezen a ponton megszűnik, és a vevők nem vesznek részt az euró vagy dollár későbbi rubelre történő átváltásában.  

Ettől függetlenül Oroszország legutóbbi lépése és a további eszkaláció nagyon is reális kockázata azt sugallja, hogy az európai gázárak továbbra is magasak maradnak. Ez kihatással lesz más gázpiacokra, különösen az ázsiai piacra. Európának egyre inkább versenyeznie kell majd Ázsiával a rugalmas LNG-ellátásért, ami az ázsiai spot LNG-árakat továbbra is jól támogatja.

Mivel az energiapiaci folyamatokat jelentős részben a spekulációk hajtják, arra a hírre, hogy az oroszok elzárták a lengyel és bolgár irányú gázszállítást, máris 24 százalékkal drágult a gázár, zárja elemzését az ING.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés