A görögök válságtanácskozást hívtak össze, Ausztria hajlandó rubelben fizetni az orosz gázért

2022. április 30. 14:30
Oroszország leállította a gázszállításokat Lengyelországba és Bulgáriába, így várhatóan kikényszeríti, hogy rubelben fizessenek az országok az orosz gázért.

A görögök segítenek a bolgároknak

Kiriákosz Mitszotákisz görög miniszterelnök szerdán délutánra rendkívüli ülést hívott össze a Maximos kúriába, miután a Gazprom orosz energiaipari óriás leállította a gázszállításokat Bulgáriába és Lengyelországba.

Az ülésen részt vesz Kosztasz Szkrekasz környezetvédelmi és energiaügyi miniszter is, aki várhatóan számba veszi a helyzetet a döntés nyomán, amely az Oroszország és Európa között az energiaellátás és az ukrajnai konfliktus miatt kialakult ellentét fokozódását jelzi.

Korábban szerdán Mitszotákisz telefonbeszélgetést folytatott bolgár kollégájával, Kiril Petkovval. Hivatalának közleménye szerint megígérte, hogy Görögország segíteni fogja balkáni szomszédját a lekapcsolás hatásainak kezelésében.

Ausztria már meg is gondolta magát

Karl Nehammer osztrák kancellár szerdán bejelentette, hogy kormánya az OMV osztrák olajtársasággal együtt megállapodott abban, hogy az orosz gázimportért rubelben fizet. Korábban Oroszország felfüggesztette a gázszállításokat Lengyelország és Bulgária számára, mert nem teljesítették követeléseit.

Nehammer elmondta, hogy Ausztria és Németország is elfogadta a gázfizetés feltételeit, mivel azok összhangban vannak a szankciók feltételeivel. Korábban pedig kijelentette, nem lehetséges, hogy az Európai Unió szankciókat vezessen be az orosz gázzal szemben.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akkor von Leyen tévedett.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés