Balatonba épült szigetüzemű mérőállomásokat adtak át

2022. április 21. 10:00

Szigetüzemű hidrometeorológiai és vízminőségi kutatóállomásokat adtak át a Balaton négy eltérő tulajdonságokkal jellemezhető medencéjében: Siófok, Balatonszemes, Szigliget valamint Keszthely térségében.

2022. április 21. 10:00
null

Az idei szezonban már adatokat gyűjtő, új mérőállomásokat az Átfogó környezeti megfigyelő és tájékoztató rendszer a Balatonon című, 1 milliárd forint uniós és magyar állami támogatásban részesült projekt részeként építették ki.

A projektet a Széchenyi 2020 programban, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósítja meg. Célja egy olyan megfigyelő rendszer kialakítása, amely a létrejövő adatbázis révén segíti a globális és regionális változások folyamatos követését, a szükséges intézkedések meghozatalát.

A kutatóállomások mederben maradó alszerkezeti cölöpalapból, valamint a téli jegesedés idején eltávolítható felszerkezetből állnak, amire a mérőműszereket és az egyéb segédberendezéseket helyezik. Üzemeltetésüket a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a projektben együttműködő partnere, az Országos Meteorológiai Szolgálat biztosítja. Idén már a Balaton viharjelző rendszerének berendezéseit is ezeken a platformokon helyezték el.

A projekt részeként további műszereket helyeznek ki, illetve telepítenek a Balaton parti sávjában, laboratóriumi eszközöket szereznek be, valamint a gyűjtött adatok egy balatoni adatbázisba kerülnek. Az adatbázisra épülve készülnek web alapú tájékoztató felületek, frekventált helyszínen digitális tájékoztató táblák, valamint mobil alkalmazások, áll a közleményben.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csapláros
2022. augusztus 29. 10:22
Spiltyu: Távolban a Bakony, előtérben a Keszthelyi hegység, a kettő között a Szigligeti-medence. Némi térképi segítséggel, a kép Balatongyörököt ábrázolja: https://csodalatosbalaton.hu/programok/fesztival-koncert/nemzeti-het-2020-balatongyorok/
csjanos
2022. július 28. 12:24
.....gyarapodunk...okosabbak leszünk...ha túléljük..
Spiltyu
2022. április 29. 15:55
a képen ez melyik része a Balatonnak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik