Ukrajna jól keres az orosz gázon, és ezért a Nyugatot hibáztatja

2022. április 21. 8:43
Az Európai Unió a háború kezdete óta 35 milliárd eurót fizetett az orosz olajért és gázért, miközben egymilliárd euróval támogatta Ukrajnát, szól a közismert összevetés. Csakhogy ezzel még nem teljes a kép, hiszen az oroszoktól aztán Ukrajna kap pénzt a gáztranzitnak köszönhetően, ami láthatóan a legkevésbé sem zavarja Ukrajnát.

Ha a nyugati országok valódi embargóval sújtanák az orosz beszállítókat, az megállíthatná az ukrajnai háborút, véli Vlagyimir Putyin korábbi gazdasági főtanácsadója. Dr. Andrej Illarijonov szerint Oroszország még mindig nem veszi komolyan más országok fenyegetéseit, hogy tényleg leállítják az energiahordozók behozatalát – számolt be az Index cikkéről a Mandiner.

A cikk szerint Európa ugyan igyekszik csökkenteni az orosz forrásoktól való függőségét, de továbbra is vásárol olajat és gázt. Tavaly az emelkedő árak következtében az olaj- és gázbevételek az orosz kormányzati kiadások több mint egyharmadát, 36 százalékát tették ki.

A bevétel zöme az Európai Unióból származik, amely a gáz negyven és a kőolaj 27 százalékát Oroszországból importálja.

„Egymilliárd eurót fizetünk Putyinnak minden nap”

Az EU naponta gyakorlatilag egymilliárd eurót utal Moszkvának az energiaszámlák fejében.

Az unió tudniillik a háború kezdete óta 35 milliárd eurót fizetett az orosz olajért és gázért, miközben egymilliárd euróval támogatta Ukrajnát külföldi segély formájában – emlékeztetett a minap az EU külügyi főbiztosa.

„Csaknem egymilliárd eurót adtunk Ukrajnának. Ez soknak tűnhet, de egymilliárd eurót fizetünk Putyinnak minden nap az általa biztosított energiáért. A háború kezdete óta 35 milliárd eurót utaltunk neki, szemben azzal az egymilliárd euróval, amit Ukrajnának küldünk, hogy felfegyverezze magát” – mondta Josep Borrell az Európai Parlamentben.

Ukrajna szép csendben jókat üzletel 

A kérdés már csak az, hogy miért nem szünteti meg Ukrajna az orosz gáztranzitot. Azért, mert így le kellene mondania az oroszoktól érkező pénzről: Ukrajna évi 1,2 milliárd dollárt kasszíroz csak az átmenő európai gáztranziton, ami a háború ellenére is befolyik a kasszába, írta Pletser Tamás energiapiaci elemző is a minap.

Címlap: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés