Még több pénzből tanítaná a világot nemi egyenlőségre Biden, bár nem tudni, melyik nemekére

2022. április 12. 18:52
Írta: Fekete Kíra
Joe Biden elnök március elején jelentette be, hogy 2023-ban 2,6 milliárd dollárt szán a nemek közötti egyenlőséget elősegítő külföldi segítségnyújtási programokra – ez több, mint kétszerese az előző évi támogatáshoz képest. Úgy tűnik, Biden amerikai elnök külföldön szórja a dollármilliókat, miközben majd otthon adót emelne, hogy fedezze a költségvetési hiányt.

A bejelentésben Biden kiemelte a nemek közötti egyenlőség terén elért eredményeit, többek között a Fehér Ház Nemek Közötti Politikai Tanácsának létrehozását, a nők elleni erőszakról szóló törvény újbóli engedélyezését, az amerikai mentőtervben a gyermekgondozás finanszírozására vonatkozó rendelkezéseket, valamint a Nemek Közötti Egyenlőség és Esélyegyenlőség Akcióalap létrehozását. 

Biden nem részletezte, hogy pontosan mire megy el a pénz, de mivel a „külföldi segítségnyújtási programok” igen tág fogalom, ilyenkor gyakran pazarlás lesz a vége – állítja a RealClearPolicy.

Tavaly nyáron az OpenTheBooks.com közzétett egy jelentést, mely szerint az amerikai adófizetők már most is évente körülbelül 50 milliárd dollárt fizetnek külföldi segélyekre – 

ez az összeg több, mint 48 állam kormányának folyósított szövetségi pénz.

A nemek közötti egyenlőséget elősegítő pénzügyi támogatás nagy része valószínűleg a külföldi országokban működő missziókhoz és nagykövetségekhez kerül, melyek szinte szabadon dönthetnek majd arról, hogy mely programokat támogatják a kapott összeggel. Tehát a minimális felügyelet és a decentralizált programok miatt 

nem lehet biztosra tudni, hogy ezek a pénzek hová kerülnek.

A költségvetési kérelmet hamarosan elküldik a Kongresszusnak, amely majd végső soron dönt a finanszírozás jóváhagyásáról – valószínű, hogy a nemek közötti egyenlőségre szánt 2,6 milliárd dollár a külföldi segítségnyújtási programok számára bekerül a végleges törvényjavaslatba. 

Biden csak úgy szórja a pénzt, hogy nem fogy ki belőle?

Felmerülhet bennünk a kérdés: ha Biden a koronaválságot is ingyenpénzzel kezelte, de külföldre is bőven jut belőle, akkor hogyan szeretné megoldani az esetleges pénzügyi problémákat?

A válasz egyszerű: az adók emelésével. 

Amerikai lapértesülések szerint milliárdosokra kivetendő minimumadóra nyújt be javaslatot a Kongresszusnak a Fehér Ház a 2023-as költségvetési tervezete keretében, Biden elnök belpolitikai programjának finanszírozása és a költségvetési hiány csökkentése érdekében.

Ez azt jelentené, hogy 

a 100 millió dollárnál nagyobb vagyonnal rendelkező amerikai háztartások legalább 20 százalékos adót fizetnének

a jövedelmük, valamint likvid befektetési eszközeik – például részvények és kötvények – nem realizált értéknövekedése után. A Fehér Ház szerint a törvény hatályba lépése esetén az adó a következő tíz évben nagyjából 360 milliárd dollár új bevételt hozna. Maga a 2023-as költségvetési javaslat pedig a Fehér Ház dokumentuma szerint a következő egy évtizedben több mint ezer milliárd dollárral csökkenti a szövetségi hiányt.

A Tesla vezérigazgatójának, Elon Musknak 50 milliárd dollárral, míg az Amazon alapítójának, Jeff Bezosnak 35 milliárd dollárral többet kellene fizetnie Gabriel Zucman, a kaliforniai Berkeley Egyetem közgazdászának számításai szerint.

„Pontosan” – erősítette meg Twitter-üzenetében Elon Musk: „Előbb vagy utóbb kifutnak mások pénzéből és akkor megjelennek nálad is.”

Borítókép: MTI/EPA-PAP/Marcin Obara


 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés