Nehéz volt a kezdet, de úgy tűnik, végül felzárkóznak az insurtechek

2022. április 7. 16:40
A Fintech Világa korábbi adásában Suppan Márton és Érczfalvi András Ferenczi Ádámmal, az Insurwiz alapító-vezérigazgatójával beszélgetnek. 

A témát az Insurwiz mellett a biztosítási és az insurtech szektorok legizgalmasabb trendjei, új megoldásai szolgáltatták. Az Insurwiz egy a biztosítókat innovatív megoldásokkal kiszolgáló szereplő a hazai piacon.

Már a műsor elején kiderül: az insurtech szektor szereplői bizonyos értelemben nehéz helyzetben vannak az indulás óta. Biztosítási terméket már 5-10 évvel ezelőtt is lehetett online vásárolni, míg a banki és vagyonkezelési megoldások esetén ez csak néhány éve van így. Emiatt az insurtechek hozzáadott értéke elsőre nem számított olyan jelentősnek, ami sokakat a váltásra sarkallt volna. A lenti ábra ugyanakkor azt mutatja, hogy a fintech alszektorok közül finanszírozás tekintetében felzárkózásban vannak az insurtechek. A banki és fizetési technológiák mögött az insurtech szektor kapta a legtöbb finanszírozást. Ebben a mutatóban a szegmens mostanra megelőzi a befektetési banki, vagyonkezelési és szabályozói megoldásokat.

Az Insurwiz megoldásairól szólva a vezérigazgató elmondta, hogy a vállalat erőteljesen épít a blockchain technológiára, elsősorban annak transzparens és áttekinthető jellege miatt. Ferenczi Ádám szerint a blockchain szerepe a magasabb színvonalú ügyfélélmény nyújtása. A blockchain adaptációjának növekedéséhez a felhasználóknak nem is kell tudniuk arról, hogy igénybe veszik a technológiát. Ehelyett elég, ha élvezik annak előnyeit, és emiatt igénylik a blockchain technológiát alkalmazó megoldásokat. 

További insurtech trendként említhető, hogy a beágyazott biztosítási megoldások térnyerése várhatóan folytatódni fog, és még többen fognak élethelyzet menedzsment modellben igénybe venni biztosítási termékeket. Az online tér jelentőségének növekedése mellett a fizikai értékesítés is erős marad majd. Sok termék esetén az ügyfelek igénylik a személyes találkozást és szerződéskötést. 

A teljes adás a lenti linken, Spotify-on meghallgatható.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés