A Makronóm tudósítása Mostarból

Szijjártó Péter: Ideje megüzenni Brüsszelnek, hogy le kell szállni a magas lóról

2022. április 5. 14:21
A bosznia-hercegovinai Mostarban megnyitotta kapuit a nyugat-balkáni régió egyik legjelentősebb üzleti eseménye, a 23. Nemzetközi Gazdasági Vásár, amely méltán tart számot a nagyközönség érdeklődésére is. Idén Magyarország díszvendégként mutatkozik be, ami egyben bizonyítja, hogy a balkáni térséggel folyamatosan mélyülő üzleti kapcsolatok következtében – közös gazdasági erőtér teremtésével – Magyarország Bosznia-Hercegovina egyre fontosabb kereskedelmi együttműködő partnerévé vált az utóbbi időben. A Makronóm tudósítása a helyszínről.

Déli irányban is épülnek a gazdasági kapcsolatok

Az idei évben ismét Magyarországot érte a megtiszteltetés, hogy partnerországi szerepet töltsön be Bosznia-Hercegovina egyik legrangosabb gazdasági eseményén, a 23. Mostari Nemzetközi Gazdasági Vásáron. Az elmúlt években elmélyülő magyar-bosnyák gazdasági kapcsolatok növekvő tendenciája mellett még számos kiaknázatlan terület feltérképezése vár a magyar vállalkozókra. Ezért a vásári jelenlét egyik fontos feladata, hogy a bosnyák állami és vállalati szféra képviselői megismerkedhessenek a magyar fókuszágazatokban rejlő együttműködési lehetőségekkel a rendezvény során.

A kiállításon nagy hangsúlyt kap a magyar mérnöki megoldások bemutatása, különös tekintettel a vízgazdálkodás, a szennyvíz- és hulladékgazdálkodás, valamint a megújuló energiák területére, illetve több olyan innovatív cég is képviselteti magát, ahol a mezőgazdaság fenntarthatóságát igyekeznek erősíteni.

Tavaly Magyarország és a Nyugat-balkáni térség kereskedelmi forgalma megközelítette az 5,5 milliárd eurót, ami hatalmas fejlődést jelent.
A kiállítás megnyitóján részt vett:
Fadil Novalic, a Bosznia-hercegovinai Föderáció elnöke,
Zoran Tegeltija, a Bosznia-hercegovinai Minisztertanács elnöke,
Ana Brnabic, a Szerb Köztársaság miniszterelnöke,
Andrej Plenković, a Horvát Köztársaság miniszterelnöke és
Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere.

Elég a nagyképű brüsszeli nyilatkozatokból: bővíteni kell az uniót

Szijjártó Péter keddi üdvözlő beszédében elmondta, hogy a Közép-Európában élők átérzik a nyugat-balkáni integrációs folyamat fontosságát. Kifejezte sajnálatát, hogy az Európai Unió egyes tagállamai és a brüsszeli intézmények esetében ez a megértés nem mindig teljes. Magyarország elfogadhatatlanul lassúnak tartja a Nyugat-Balkán integrációját. Brüsszel stratégiai hibát követ el azzal, hogy ezt az integrációs folyamatot nem gyorsítja fel, és ez káros a regionális stabilitás szempontjából is, vélekedett.

A magyar külügyminiszter szerint

itt az ideje megüzenni Brüsszelnek, hogy le kell szállni a magas lóról, és elég a nagyképű nyilatkozatokból. Nem beszélni kell a nyugat-balkáni vezetőkről, hanem konzultálni kell a nyugat-balkáni vezetőkkel.

Venni kell a fáradságot, hogy ide jöjjenek, megértsék és átlássák az itteni helyzetet. Ha idejönnek, talán megértik azt is, hogy az itteni, demokratikusan megválasztott politikai vezetőket nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni.

Szijjártó Péter kitért a magyar választásokra is, amiről elmondta, hogy a kormányzó párt sorozatban negyedszer aratott fölényes győzelmet, negyedszer megszerezve a kétharmados többséget. (Ezeket a mondatokat a résztvevők kitörő tapssal jutalmazták.)

A külügyminiszter szerint ez a siker megerősíti a szuverén külpolitikánk legitimitását, amely a nemzeti érdekérvényesítésre épül, és a kölcsönös tisztelet alapján közelítünk minden partnerünkhöz. Ennek a szuverén külpolitikának meghatározó eleme a nyugat-balkáni térség és Magyarország kapcsolatának mélyítése, ahol a cél az európai integráció megerősítése. Szerbiát haladéktalanul fel kell venni az unióba, Bosznia-Hercegovinának pedig meg kell adni a tagjelölti státuszt.

Szijjártó leszögezte, hogy „ezzel a választási győzelemmel a hátunk mögött, ezt az álláspontot Magyarország még határozottabban fogja képviselni”.

A magyar vállalatok is megjelennek a vásáron

A magyar vállalatok helyi megjelenését a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség szervezte, amelynek feladata támogatni a versenyképes hazai termékek és szolgáltatások külpiaci megjelenését, megismertetni az érdeklődőkkel a magyar gazdasági, kulturális, turisztikai és gasztronómiai értékeket, illetve az új üzleti partnereket kereső sikeres és jelentős magyar vállalatokat.

Az országimázs standnál Magyarország turisztikai, gasztronómiai és gazdaság-fejlesztési portfóliója kerül bemutatásra, míg egy külön stand nyújt lehetőséget a magyar gyártó-, és kereskedő cégeknek arra, hogy a magyar export vezető ágazatai – környezetipar, élelmiszeripar, agráripar, egészségipar – bemutatkozzanak.

Magyarországot Mostarban 24 vállalat képviseli.

A nyitónapon Pál István Szalonna zenekara lépett fel (a vele készült interjúnk itt olvasható).


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 106 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most koncentrálj a választási eredményekre. És elmélkedj azon, ha Dobrev 2-án még a győzelem kapuját látta, ha Karácsony nagyképű mosollyal 60 százalékos ellenzéki győzelmet vizionált, ha Márki Zay még az ellenzéki kétharmadot is elképzelte, akkor miért csak a választás másnapján jöttek azzal a dumával, hogy igazságtalan a választási rendszer? Ezek szerint csak akkor jó a rendszer, csak akkor van demokrácia ha ők győznrk?

És akkor mi van? Brüsszel nem tudja elviselni a demokráciát, erről van szó. A választók megerősítették Orbánt, tehát már nem megy az a duma, hogy nem az országot, nem a magyar népet büntetik, hanem Orbánt.

Minket, a választókat büntetnek, nemsokára ismét megjelenhet a bűnös nép fogalma, amit mi Rákosiéktól már ismerünk, és ezzel újabb hasonlóság mutatkozik az EU és a múlt századi diktatúrák között.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés