Pánik Németországban: már rég nem éri meg, de ingatlanba menekítik pénzüket a németek

2022. április 10. 8:20
Írta: Fekete Kíra
A németek eleve hajlamosak aggódni az infláció miatt, a Bloomberg szerint pedig ma már van is miért aggódni. 

Az infláció miatt lakásba fektetnének a németek

A fogyasztói árak éves szinten több mint 5 százalékkal, a német termelői árak pedig februárban csaknem 26 százalékkal emelkedtek, ami 1949 óta a legmagasabb áremelkedés.

Ez akkor jelent problémát, ha a német háztartások közel 3 billió eurónyi vagyona készpénzben és bankbetétekben van elhelyezve, így valószínűleg egyre több német fekteti majd ingatlanba a megtakarított készpénzét.

Akik a lakhatásban keresik a megváltást, tudják, hogy meglehetősen későn csatlakoznak a bulihoz. A lakásárak már több mint egy évtizede emelkednek, és az utóbbi időben az ütem felgyorsult: az Europace német lakásárindexe februárban majdnem 15 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban. Eva Grunwald, a Postbank ingatlanügyekért felelős vezetője úgy véli, hogy 

a legutóbbi emelkedés az inflációnak és az emelkedő kamatok okozta aggodalomnak tudható be. 

A növekvő építési költségek és az új lakások hiánya is felfelé tolja az árakat, a német bérbeadók pedig vonakodhatnak az eladástól, mivel a készpénzes bevétel gyorsan veszít az értékéből – a Scout24 SE népszerű német ingatlanportálon a hirdetések száma tavaly 12 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

Inflációs spirálba kerülhetnek a pánikoló németek

„Rövid távon arra számítok, hogy az inflációs szorongás további pánikvásárlásokat fog gerjeszteni, ami pedig tovább fokozza a világjárvány által kiváltott ingatlanőrületet” – állítja a Bloomberg hírportál.  

Ez azt eredményezheti, hogy a lakásárak túllépik a pénzügyi fundamentumok által indokolt szintet, ami pedig növeli az árkorrekció kockázatát – amennyiben ez bekövetkezik, 

a vásárlók valóban aggódhatnak majd az ingatlanok elszálló ára miatt. 

A Bloomberg újságírója saját tapasztalatait is elmondta: 

„Amikor 2008-ban Berlinbe költöztem, a helyiek ritkán beszéltek a lakásárakról. Az ingatlanpiac évek óta csendesedett, a bérleti díjak pedig hihetetlenül alacsonyak voltak” – mondta Chris Bryant, majd folytatta: „Utólag visszagondolva, az egy fantasztikus időszak volt a lakásvásárláshoz. Azóta a csökkenő jelzáloghitel-kamatlábak és a városi lakások iránti erős kereslet elképesztő fellendülést eredményeztek. A lakásárak átlagosan több mint kétszeresére emelkedtek, Berlin és más nagyvárosok divatos területein pedig még ennél is nagyobb mértékben. Bár a lakásépítés fellendült, az évente elkészült mintegy 300 000 lakás 25 százalékkal elmarad az új kormány célkitűzésétől.”

Azt azonban túlzás lenne állítani, hogy Németország az ingatlanspekulánsok nemzetévé vált  – az országban a lakástulajdonosok aránya még mindig a legalacsonyabb az Európai Unióban. 

Az uniós átlag 70 százalék, az amerikai háztartásoknak pedig 65 százaléka rendelkezik saját ingatlannal. Németországban ez az arány 50 százalék körül van (hazánkban egyébként 90 százalék feletti).

A saját ingatlannal rendelkező háztartások alacsony száma annak is betudható, hogy a házak nagyon drágák lettek  A Német Jelzálogbankok Szövetségének (VDP) tavaly közzétett tanulmánya szerint egy átlagos saját tulajdonú ház vagy lakás 422 ezer euróba kerül, amihez körülbelül 84 ezer eurós foglaló szükséges.

A vásárlási árak messze meghaladták a jövedelemnövekedést és a bérleti díjak emelkedését. A nagyvárosokban 

a bérbeadónak ma már 35 évre van szüksége ahhoz, hogy az ingatlan bérbeadásakor megtérüljön a vételár. 

Ebben közrejátszik az is, hogy Németországban számos esetben állami eszközökkel szabályozzák a bérleti díjakat.    

Megéri ingatlanba fektetni?

A vételár és a bérleti díj növekedése közötti különbség némileg megcáfolja azt a feltevést, hogy az ingatlanvásárlás védelmet nyújt az infláció ellen. Németország legnagyobb tőzsdén jegyzett bérbeadója, a Vonovia SE ebben a hónapban mégis megnyugtatta a befektetőket, hogy a bérleti díjak követni fogják az építési költségek és az ingatlanok értékének növekedését, csak időbeli késéssel. 

Azon bankok számára is vannak kockázatok, amelyek nagyon alacsony kamatlábak mellett adtak hitelt ingatlanvásárlásra. A Bundesbank februárban arra figyelmeztetett, hogy 

jelenleg akár 40 százalékkal is túlértékeltek lehetnek a lakások Németországban.

Németország nemrégiben figyelmeztette a hazai hitelezőket, hogy legyenek különösen óvatosak az új jelzáloghitelek kihelyezésekor. 

A bankokat azonban nem lesz könnyű lebeszélni a lakásépítési boomról. A német szabályozó hatóságok még nem vezették be a jövedelemalapú hitelezést, és bár a német vásárlók többsége jelentős összegű foglalót helyez el, körülbelül 18 százalékuk a vételár 100 százalékát vagy annál nagyobb összeget vesz fel a bankoktól, így van némi ok az aggodalomra – jelentette ki a Bloomberg újságírója. 

Hacsak a szabályozó hatóságok nem lesznek agresszívebbek, vagy a jelzáloghitelek költségei nem kezdenek el csökkenni, a német ingatlanok valószínűleg továbbra is drágulni fognak. 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Bloomberg törődjön inkább Amerikával, mert már a szájukig ér a ..
Éppen ezért érdekük, hogy aláássák az európai gazdaságot, elvágva azt a nyersanyag erőforrásaitól.
Miféle népek vezetik az EU-t, hogy ezt nem veszik észre?
Vagy kérdezzem azt, hogy ki/ kik vezetik őket? Kik vették meg az európai döntéshozókat? És ők miért voltak eladóak?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés