Rengeteg szép, megnyugtató gondolatot mondott a kínai vezetés az uniós bürokratáknak

2022. április 1. 15:26
Minden elképzelhető kifejezést felsorolt a kínai miniszterelnök, amit csak globalista uniós bürokrata hallani kívánhat. A gyakorlati együttműködés, valamint a párbeszéd és az egyeztetések elmélyítését sürgette az Európai Unió és Kína között Li Ko-csiang, amikor pénteken videokapcsolaton folytatott megbeszélést Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, valamint Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

Béke, stabilitás, fejlődés, megértés és bizalom

A kínai miniszterelnök a 23. alkalommal megrendezett EU-Kína csúcs felvezetéseként folytatott megbeszélést az EU vezetőivel, akik ezt követően Hszi Csin-ping kínai elnökkel is videokapcsolaton keresztül egyeztetnek.

A kínai fél által a megbeszélésről közzétett sajtóközlemény szerint Li a stabil kétoldalú kapcsolatokat kulcsfontosságúnak nevezte a világ békéje, stabilitása és fejlődése szempontjából. Reményét fejezte ki, hogy a felek erősíthetik a kölcsönös megértést és bizalmat, továbbá megfelelő módon kezelik a különbségeiket és nézeteltéréseiket.

Kína szerint Kína soha nem támadná meg Ukrajnát

Már az is rendkívül megnyugtató volt, amikor korábban a kínai külügyminisztérium közölte, hogy hivatalosan is támogatja az ukrajnai nagykövete, Fan Hszianrong megjegyzéseit, aki barátságot nyilvánított ki az országgal az orosz támadás közepette. 

Egy ukrán sajtóközlemény szerint a kínai nagykövet ugyanis korábban azt mondta Makszim Kozytskij lvivi kormányzónak, hogy Kína továbbra is baráti ország az ukrán nép számára és soha nem támadná meg Ukrajnát.

Egyenlőség, párbeszéd és tárgyalások

A felek ismertették álláspontjaikat Ukrajna kérdését illetően. Li hangsúlyozta: Kína független, békét célzó külpolitikát folytat, és az ENSZ Alapokmányában foglalt elvek, valamint a nemzetközi jog, és a nemzetközi kapcsolatok alapját képező, széles körben elfogadott alapvető normák betartása mellett áll. Ezek között a normák között említette a szuverenitást, a területi egységet és a különböző méretű országok egyenlőségét, továbbá a felmerülő különbségek és konfliktusok párbeszéd és tárgyalások útján történő rendezését. Elmondta: Kína a béketárgyalásokat ösztönözte, és a továbbiakban is együtt dolgozik majd az EU-val, valamint a nemzetközi közösség más szereplőivel annak érdekében, hogy építő jellegű szerepet játsszon a feszültségek mielőbbi enyhítésében, az összecsapások megállításában, egy nagy szabású humanitárius válság megelőzésében, és a béke lehető legkorábbi helyreállításában.

A két fél kapcsolatáról szólva elmondta: Kína és az Európai Unió egymás legnagyobb kereskedelmi partnerei, és fontos erőt képviselnek a nyitott világgazdaság kiépítésében.

Kína arra tett javaslatot, mondta, hogy a felek a már meglévő mechanizmusokra építve javítsák politikáik összehangolását a koronavírus-járvány elleni küzdelem, a klímaváltozás, valamint a digitális gazdaság területein. Emellett együttműködést sürgetett a felek között az energia és élelmiszerbiztonság védelmét, az ipari és ellátó láncok stabilitásának megőrzését, valamint a világgazdaság fenntartható helyreállásának előmozdítását illetően. 

Ráadásul nem is vádolható azzal Kína, hogy mindez csak kommunikációs fogás lenne. Ahogyan arra az amerikai-szerb sztárközgazdász, Branko Milanovic is emlékeztetett Twitterén, Kína 1979 óta nem folytatott külföldön háborút. Tegyük hozzá: ezzel a mai szuperhatalmak között Kína nevezhető a leginkább békés, higgadt, racionális szereplőnek. Amerika ezen időszak alatt legalább egy tucat háborút folytatott. Ennek tükrében érdekes a közgazdász szerint, hogy Kínát szokás fasisztázni vagy épp kommunistázni, Amerikát pedig valamiért demokráciának szokták nevezni.

Reform, nyitás, piacorientáltság, szabályalapúság, tisztesség és liberalizáció

Li továbbá beszélt arról is, hogy Kína elkötelezett a reform és nyitás politikája mellett, és egyre inkább ki fogja tárni kapuit a világ előtt. Hozzátette: folytatják a nemzetközi előírásoknak megfelelő, piac-orientált és jogszabályokon alapuló üzleti környezet kialakítását, melyben a különböző tulajdoni hátterű vállalatokat egyenlőként kezelik. A kínai miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy Kína és az EU nyitott marad egymás felé, folyamatosan bővítve a piaci hozzáférést, biztosítva a tisztességes versenyt, és előmozdítva a kereskedelem és beruházások liberalizációját és megkönnyítését. Kína azt reméli, tette hozzá, hogy az EU szintén stabil üzleti környezetet teremt az Európában befektetéseket és fejlesztéseket végrehajtó kínai vállalatok számára.

(MTI, Makronóm, a címlapon kínai férfi sétáltatja békésen a robotkutyáját, MTI/EPA/Alex Plavevski)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés