Nem látott Putyin fejébe, kirúgták a francia kémfőnököt

2022. április 1. 17:40
Távozik posztjáról a francia katonai hírszerzés vezetője, amiért nem tudta megfelelően jelezni az ukrajnai háború veszélyét, erősítették meg francia katonai források a L'Opinion című lap értesülését.

Az AFP francia hírügynökségnek a forrás elmondta: az alig hét hónapja kinevezett Eric Vidaud tábornokot azonnali hatállyal eltávolították a posztjáról, miután az oroszok Ukrajnával kapcsolatos szándékairól rossz elemzést készített a konfliktust megelőzően. A L'Opinion a védelmi tárca belső forrásai hivatkozva szerdai cikkében azt írta, hogy a tábornok elégtelen eligazításokat tartott, és felkészületlen volt a témákban.

Az AFP forrása szerint a katonai hírszerzés igazgatója az ukrajnai háború kezdete óta a vezérkar kereszttűzében áll. Ugyanakkor a meg nem nevezett forrás szerint a tábornoknak a hadműveletekről, nem pedig a szándékról feladata katonai információkkal szolgálni.

A Vidaud tábornok vezette szervezet pedig előzetesen jelezte, hogy Oroszországnak megvannak az eszközei Ukrajna lerohanásához. Azaz igaza volt a történteket illetően, jegyezte meg a forrás, amely szerint a tábornok távozása nem kizárólag az ukrajnai helyzet miatt történt, hanem a katonai hírszerzés átszervezése is közrejátszott.

Eric Vidaud-t 2021 nyarán nevezték ki a posztra, amikor is több vezetőváltás is történt a vezérkarban, amelyet katonai körökben bírálatok értek. A tábornok korábban a különleges katonai hadműveletek parancsnokságát vezette.

Március elején, néhány nappal az ukrajnai háború kitörését követően, Thierry Burkhard, a francia fegyveres erők vezérkari főnöke a Le Monde című napilapnak adott interjúban elismerte, hogy a franciák másképp ítélték meg egy orosz invázió lehetőségét Ukrajnában, mint az amerikaiak.  

„Az amerikaiak azt mondták, hogy az oroszok támadni fognak, igazuk lett.

A mi szolgálataink úgy vélték, hogy Ukrajna meghódítása túl költséges lenne, és az oroszoknak más lehetőségeik is vannak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megbuktatására” – mondta a vezérkari főnök.

(MTI, címlap: MTI/EPA/Pool/Jurij Kadobnov)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mondjuk, az nekem is furcsa volt, hogy Putyin nem vette észre, az amerikaiak csapdát állítottak neki Ukrajnában.
Vagy a másik lehetőség, hogy a szerepek ki vannak osztva, Putyin vállalta, hogy elsőnek ugrik be a vízbe.
Ha már be kell ugrani..
Hogy ebből mi lesz még, azt csak a Jóisten tudja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés