Energiaéhség: szlovén atomerőmű bővítésébe szállna be Horvátország

2022. március 31. 18:22
Horvátország részt venne a közös szlovén-horvát tulajdonban lévő, 664 megawattos atomerőműben új reaktor építésében a szlovéniai Krskóban, jelentette ki Andrej Plenkovic horvát kormányfő hétfőn Zágrábban, Janez Jansa szlovén kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: Horvátország teljes mértékben a szlovéniai döntéshozatal dinamikájától függ. Ha Szlovénia azt az utat választja, hogy kiépít egy új blokkot, Zágráb tartja magát a kezdeti megállapodáshoz, és 50 százalékban vállalja a költségeket, hangsúlyozta Plenkovic, hozzátéve: „ez nagyon fontos energiaforrás a számunkra”.

Az erőmű tulajdonosai 50-50 százalékban a szlovén Gen Energija és a horvát Hrvatska Elektroprivreda (HEP). Az erőmű évente 5,5 milliárd kilowattóra (kWh) áramot termel, a szlovén villamosáram-igény mintegy negyedét, s a horváténak mintegy ötödét fedezi.

Jansa elmondta, hogy az atomerőmű bővítésről szóló döntést már elfogadta a kormány. Horvátországnak és Szlovéniának szerencséje van, mert az új blokk megépítésnek helyszíne már elérhető, húzta alá.

„Nincsenek olyan nehézségeink, mint más európai kollégáinknak, akik most ebben az irányban gondolkodnak” – jelezte.

Jansa emlékeztetett: Szlovénia vállalta, hogy 2033-ig leállítja a szénalapú villamosenergia-termelését és bezárja a sostanji széntüzelésű hőerőművet. „De ezt csak akkor tehetjük meg, ha kiépül a krskói atomerőmű új blokkja”, tette hozzá.

A két kormányfő tárgyalt a horvátországi Omisaljban épült, krki LNG-terminál (cseppfolyósított földgáz-terminál) kapacitásainak kihasználásáról is.

Plenkovic közölte: az illetékes miniszterek a jövő héten találkoznak, hogy megerősítsék a két ország közötti energetikai együttműködést, miután Oroszország Ukrajna elleni támadása megzavarta Európa energetikai terveit.

Hozzátette: Horvátország 2,6-ról már 2,9 milliárd köbméterre növelte az adriai cseppfolyósgáz-terminál kapacitását, és szakértők szerint ez még legfeljebb 3,5 milliárdra növelhető.

Plenkovic ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a meglévő gázvezetékek és gázelosztók kapacitásait is bővíteni kell.

Jansa szerint most más európai országok is fontolóra veszik, hogy LNG-terminált építsenek és várhatóan erre uniós támogatások is elérhetőek lesznek.

(MTI, címlap: MTI/EPA/Reuters pool/Johanna Geron)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés