A holland parlament sürgeti a kormányt, hogy építsen atomerőműveket

2022. március 29. 13:05
A holland parlament alsóháza a kormány által építeni tervezett két új atomerőművel kapcsolatos mihamarabbi döntésre szólította fel a holland Gazdasági Minisztériumot, az ország fosszilis tüzelőanyagoktól függésének csökkentése érdekében, közölte az NL Times című, angol nyelvű holland hírportál hétfőn.

A beszámoló szerint a holland parlament alsóháza, a Tweede Kamer, hétfőn arra szólította fel Rob Jetten holland gazdasági és éghajlatügyi minisztert, hogy a kormány gyorsítsa fel a hollandiai atomerőművek megépítését lehetővé tevő döntéshozatali folyamatot, mivel véleményük szerint

az ukrajnai háború megmutatta, mennyire sérülékeny a fosszilis tüzelőanyagok ellátása.

A holland parlament 150 tagú alsóházának többsége szerint elengedhetetlen, hogy Hollandia más energiaforrások után nézzen, illetve atomerőművek építésével egészítse ki az ország energia-szükségleteit.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy a Mark Rutte miniszterelnök vezette negyedik, január elején hivatalba lépett kabinet programja szerint az országnak szüksége van atomenergiára a napenergia, a szél és a geotermikus energia kiegészítőjeként. A kabinet leszögezte azt is:

megteszi a szükséges lépéseket két új atomerőmű építésére,

a határidőkkel kapcsolatos részleteket azonban eddig nem közöltek.

„Fel kell gyorsítanunk az energetikai átállást, hogy csökkentsük függőségünket Oroszországtól. Az atomenergia az egyik legfontosabb technológia, mely az energiaellátáshoz középtávon elengedhetetlen” – mondta Silvio Erkens, a Mark Rutte vezette Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD) parlamenti képviselője, aki hozzátette: Hollandiának mielőbb koalíciós megállapodásra kell jutnia a két új atomerőmű építésével kapcsolatban.

A négypárti koalíciós kormány célkitűzése, hogy Hollandia 2050-re klímasemleges legyen. A holland klímatörvény alapján az országnak 2030-ra legalább 55 százalékos, 2035-re 70, 2040-re pedig 80 százalékos szén-dioxid-csökkentést kell elérnie. Hollandiában jelenleg az 1973 óta működő Borssele atomerőmű termel áramot. A 480 MW-os, egyblokkos erőmű eredetileg tervezett 40 éves működési idejét 2006-ban 20 évvel, 2033-ig meghosszabbították. Hollandia energia-ellátásában az atomenergia 1 százalékos arányt tesz ki.

(MTI, címlap: MTI/EPA/ANP/Bart Maat)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés