A Belgrád-Budapest vasutat reklámozza Szerbia: fél óra az út Újvidékről a szerb fővárosba

2022. március 31. 8:17
Április végéig kedvezményes áron, 300 dinárért népszerűsíti a szerbiai vasúti társaság, a Srbija Voz az immár menetrend szerinti, Újvidék és Belgrád között közlekedő gyorsvonatot, miközben a 6 éven aluli gyermekek számára ingyenes lesz a jegy.

A soko azaz Sólyom nevet kapó vonatra a jegyet interneten is meg lehet vásárolni, de a vasútállomáson a jegyváltóknál, vagy éppen az erre a célra felállított automatáknál is váltani lehet. A két város között naponta 18 járatot indítottak.

A Belgrád-Újvidék közti vasút a Belgrádot Budapesttel összekötő gyorsvasút része, aminek építőmunkálatait a szerbiai szakaszon 2017 végén kezdték el, és már akkor úgy tervezték, hogy 200 kilométer óránkénti sebességgel fognak rajta a vonatok haladni. Ez a szakasz 935 millió dollárba került.

A szerb főváros és a vajdasági székváros között háromfajta vonat közlekedik majd: intercity, régió-express és regionális vonat. Ezeket a megállók száma és a menetidejük különbözteti meg egymástól. Az intercity vonatok a leggyorsabbak, ugyanis

a két város közötti távot 36 perc alatt teszik meg (autópályán egy óra alatt lehet eljutni egyik városból a másikba),

ugyanis a belgrádi pályaudvar és az újvidéki állomás között csak egy köztes állomáson, Újbelgrádban áll csak meg.

A régió-expressznek már 49 percre van szüksége, hogy célba érjen, ugyanis út közben hét állomáson gyűjti az utasokat a két város között: Újbelgrádban, Batajnicában, Újpazován, Ópazován, Inđiján, Béskán és Karlócán.

A három vonat közül a leglassabb a regionális vonat, amelyek 55-57 perc alatt teszik meg ugyanezt az utat, hiszen 11 állomáson áll meg: Újbelgrádban, Tošin Bunarban, Zimonyban, Zemun Poljeban, Batajnicában, Újpazován, Ópazován, Inđiján, Béskán, Karlócán és Péterváradon.

Mint arról a szerbiai vasúti társaság beszámolt, a vonatok a batajnicai állomástól a Karlovački Vinogradi útkereszteződésig tartó részen, vagyis 41,4 kilométeres szakaszon lesznek a leggyorsabbak, ezen a szakaszon akár 200 km/órás sebességget is felvehetnek a vonatok.

Már csak három év és Belgrád közelebb kerül Budapesthez.

A munkálatok már folynak az Újvidék és Szabadka, azaz a Szerbia és Magyarország országhatára közti szakaszon. Az Újvidéktől a kelebiai határátkelőig tartó gyorsvasút szakaszát kínai hitelből építi az ország. A munkálatok, amelynek értéke 1,2 milliárd dollár, a tervek szerint három év alatt készülnek el.

(Fotó: Magyar Szó Online)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés