Az unió kirúgja az oroszokat az acélpiacról, a törökök pedig örömmel törnek be a helyükre

2022. március 27. 12:32
Az EU legnagyobb beszállítója, a török ​​acélipar további egymilliárd dolláros exporttöbbletre számít, miután az Unió megtiltotta az acélimportot Oroszországból, és kvótáját más országoknak osztotta szét. A vezető iparági adatok is azt mutatják, hogy az elmúlt hetekben új keresletet tapasztaltak, különösen a balti államokból, amelyek fő beszállítója Oroszország volt. De Törökország helyi acélpiaca egyensúlyhiányokkal és emelkedő árakkal szembesülhet a hirtelen megnövekedett keresletet követően.
Az orosz acélimport tilalma a becslések szerint 3,3 milliárd euró (3,6 milliárd dollár) értékű terméket érint.

„Törökország idei kvótája körülbelül 6,2 millió tonna volt. A kvóták átcsoportosítása hozzávetőleg további egymillió tonnát jelent a török ​​acélipar számára” - mondta Ugur Dalbeler, a Colakoglu Metalurji, a vezető török ​​acélexportőr alelnöke. Szerinte, ez mintegy egymilliárd dollárnyi többletbevételt jelent a török ​​exportőrök számára.

A Török Acélexportőrök Szövetségének adatai alapján, 2021-ben, 7,4 millió tonna acélexporttal az EU volt Törökország legnagyobb piaca. Az EU tette ki Törökország acélexportjának 31 százalékát. Az EU számára is fontos partner Törökország, hiszen az Eurofer (Európai Acélszövetség) legfrissebb, 2021-es jelentése szerint 2020-ban 19 százalékos részesedéssel Törökország volt az EU-ba irányuló késztermék-import fő forrása.

Adnan Aslan, a Török Exportőrök Szövetségének vezetője elmondta, hogy már az uniós tilalom előtt is megnőtt a török ​​acél iránti kereslet, miután Oroszország február 24-én megindult Ukrajna inváziója.

„Az elmúlt 15-20 napban teljesen új megrendeléseket kaptunk azoktól az országoktól, amelyek korábban Oroszországból, Ukrajnából vagy Fehéroroszországból importáltak” - mondta Aslan, kiemelve Észtországot, Finnországot, Lettországot, Litvániát és Norvégiát.

A Török Acélgyártók Szövetségének főtitkára, Veysel Yayan elmondta, hogy az oroszországi szállítások ellensúlyozására az európai vásárlók körében megnövekedett a kereslet. Hozzátette: ennek könnyen negatív következményei lehetnek a helyi piacra nézve.

Az iparág kapacitáskihasználtsága 2021-ben 75 százalékos volt. Tehát, még mindig van  tér a további megrendelésekre.

A kereslet hirtelen emelkedése azonban árthat Törökország helyi piacának, mivel megemelheti az árakat és egyensúlyhiányt teremthet az otthoni acélfogyasztók számára.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés