Éjjel vetnek az ukrán farmerek

Uniós biztos: Már a szovjetek is szándékosan éheztették ki az ukránokat a harmincas években

2022. március 27. 6:57
Oroszország az ukrán mezőgazdasági infrastruktúrát támadja, és mint tudjuk, a kiéheztetés egy ismert orosz módszer, jelentette ki Janusz Wojciechowski mezőgazdasági és vidékfejlesztési uniós biztos szerdán, utalva arra, hogy a múlt század 30-as éveiben a szovjethatalom mesterséges éhínséget idézett elő az ukránok által lakott területeken.

Magán segít, aki az ukrán farmeren segít

A lengyel biztos az Európai Parlament plenáris ülésén tartott vita keretében elmondta: az ukrán és orosz gabonaexport kiesése az egész világot súlyosan érinti majd, mert 30 százalékát adja a világ búzaellátásának. Ez elsősorban Afrikára és a Közel-Keletre lesz majd hatással, de érinteni fogja Európa Ukrajnához közeli részeit is.

Mint mondta, egyeztetést folytatott Roman Lescsenko ukrán agrárminiszterrel, aki arról tájékoztatta, hogy

az ukrajnai termelők éjjel vetnek, hogy ne maradjon ki az idei termés.

Hozzátette: az ukrán termelők ellehetetlenedtek, ezért segítségre van szükségük, műtrágyával kell ellátni az országot, növelni kell a terménytároló kapacitásokat az olyan területeken, ahol nem zajlik éppen háború, annak érdekében, hogy Ukrajna el tudja látni élelmiszerrel lakosságát. Hangsúlyozta: minden olyan uniós szabályozást fel kell oldani, ami korlátozza a műtrágya exportot.

Európában nem kell tömeges éhezéstől tartani

Wojciechowski azt is kiemelte, hogy élelmiszerhiányra nem lehet számítani Európában, mivel

a kontinens számos mezőgazdasági termék esetében nagyrészt önellátó.

„Azonban az élelmiszerárak az utóbbi három hétben, az ukrajnai háború kezdete óta, már 5-6 százalékkel emelkedtek, míg Európa népessége is legalább 3 millió fővel nőtt”, mutatott rá.

A biztos elmondta: a globális élelmezésbiztonság érdekében az Európai Bizottság 500 millió eurós támogatási csomagot javasol az ukrajnai háború következményei által leginkább sújtott európai mezőgazdasági termelők támogatására. Emellett a testület piaci védőháló-intézkedéseket vezet be a sertéshúspiac támogatására, valamint felfüggeszti az ugarosítási szabályokat, engedélyezi a parlagon lévő területek megművelését és azokon élelmiszer- és takarmánycélú növények termesztését. Annak érdekében, hogy az élelmiszer megfizethetőbb legyen, a tagállamok csökkentett áfakulcsokat alkalmazhatnak, ezzel is ösztönözve a gazdasági szereplőket a kiskereskedelmi árak visszafogására, tette hozzá.

Bocskor Andrea, a Fidesz uniós parlamenti képviselője a vitához való felszólalásában elmondta: ha az ukrán gazdák nem tudják ellátni feladatukat, ez élelmiszerhiányhoz vezet majd. Mint mondta, Kárpátalján sok kistermelő megkezdte a gazdasági munkálatokat, de az élelmiszerhiány már most érzékelhető.

Felhívta az EU figyelmét arra, hogy gyors segélyeket kell nyújtani, mivel Kárpátalján az 1,2 millió fős lakosság mellett azt a mintegy félmillió embert is el kell látni, aki odamenekült a háború elől.

„A menekültek egy része folytatja útját az Európai Unióba, de többen szülőföldjükön maradnak, így égető szükség van az élelmiszer utánpótlásra” – jelentette ki. A képviselő elmondta, hogy az EU-nak segítenie kell a tartós élelmiszerek, az üzemanyag és a gyógyszerek Ukrajnába szállításában, és támogatnia kell azokat a szomszédos országokat, amelyek a menekülteket befogadják.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A nép elhízásának megállítását, sőt lefogyasztását a kommunisták csinálják legjobban:

1933-ban Sztálin ukrajnai megbízottja, Mendel Hatajevics, aki a gabonabegyűjtési társaság feje volt, büszkén nyilatkozta: "Az ukrán parasztok és kormányunk között kíméletlen harc dúl. Élet-halál harc. Ez az év erőink és az ő ellenállásuk próbája volt. Az éhség megmutatta nekik, ki itt az úr. Milliók életébe került, de a kolhozrendszer egyszersmindenkorra megalapozódott. A csatát megnyertük!" (A nagy éhínség, 2002.03.19, Hartyányi Jaroszlava)

Ezzel a nyereséggel 7 millió éhen halt, köztük 3 millió kiskorú. (Kun Miklós)

Azért hova jutottak az uborka görbületétől, nem?
Csak atomtudósokká ne váljanak, azt mi nem élnénk túl!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés