Még hogy nincs munkaerő: 800 ezer nyugdíjas jelezte, hogy újra munkába állna

2022. március 24. 10:50
Egy felmérés szerint nyolcszázezer nyugdíjas jelezte, hogy rugalmas feltételekkel újra dolgozna, mondta Kósa Lajos, az Országos Szövetkezeti Tanács (OSZT) elnöke hétfőn Debrecenben.

Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő, a debreceni 1. számú választókerület kormánypárti képviselőjelöltje a Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért szervezetnek a Nyitok hálózat a munkaerőpiaci kompetenciák fejlesztéséért című kiemelt projektje záró konferenciáján az mondta,

a közérdekű nyugdíjas szövetkezeti forma biztosítja az idős embereknek a munka világába való, önkéntes alapon történő visszaintegrálását.

Hozzátette: 2017 óta 165 nyugdíjas szövetkezet alakult százezer taggal, tavalyi nettó árbevételük elérte a 11 milliárd forintot. A nagyobb múltra visszatekintő, 160 ezer taggal működő 96 diákszövetkezet nettó árbevétele 61 milliárd forint volt a múlt évben, miközben 2021-ben hat kismama szövetkezet is alakult az országban, mutatott rá az OSZT elnöke.

Kósa Lajos emlékeztetett rá, hogy a második világháborút megelőzően a szövetkezet  népszerű foglalkoztatási forma volt Magyarországon.

Példaként a Hangya szövetkezetet említette, amely az 1930-as években a térség legerősebb vállalkozói csoportja volt.

Kitért arra is, hogy a kommunizmus éveiben a marxista ideológia rákövesedett a szövetkezeti mozgalomra, ezért volt nehezebb itthon újrakezdeni ezt a foglalkoztatási formát. Ugyanakkor az önfoglalkoztatást megvalósító szövetkezet speciális társas vállalkozási forma, amely egyre népszerűbbé kezd válni.

Kósa Lajos szerint a szövetkezeteknek társadalompolitikai jelentősége is van: a diákok a munkára szocializálódhatnak, a nyugdíjasok az aktívabb életre kapnak lehetőséget, a kismamák nem szakadnak el teljesen a munka világától, sorolta.

A Foglalkoztatási tapasztalatok a nyugdíjas szövetkezeti rendszer keretében címmel tartott rendezvényen bemutatták a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) támogatásával megvalósított közérdekű nyugdíjas szövetkezetekhez kapcsolódó fejlesztéseket, kiadványokat.

Réti Mária, a Szövetkezeti Kutatóintézet Nonprofit Kft. ügyvezetője a társadalmak elöregedéséről beszélt, jelezve, hogy 2050-re várhatóan 9,8 milliárdos lesz a világ népessége, ebből kétmilliárd lesz a 60 év felettiek száma.

A 60-65 felettiek száma a magyar társadalomban is jelentős, arányuk növekszik, ugyanakkor kutatásaik szerint

68-70 százalékuk jelezte, hogy szeretne tovább dolgozni.

Ennek feltételei között említették a rugalmas foglalkoztatási lehetőséget, az élethelyzetüknek megfelelő személyes közreműködést és az ehhez igazodó arányos jövedelmet, fejtette ki.

Réti Mária szerint a közérdekű nyugdíjas szövetkezeti forma a vagyoni előnyök mellett szociális előnyöket, oktatási, képzési, kulturális, illetve közösségteremtő és közösségfejlesztő lehetőségeket is biztosít a tagjainak.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a szövetkezeti tagok teljes mértékben megtarthatják a nyugdíjukat, a szövetkezetben személyes közreműködésükkel szerzett pénzbeli jövedelmüket pedig csak 15 százalék személyi jövedelemadó terheli, de természetbeni juttatást is igénybe vehetnek.

A közérdekű nyugdíjas szövetkezetek rugalmas és biztonságos lehetőséget nyújtanak tagjaiknak az igényeiknek és kondíciójuknak megfelelő munkához, miközben tapasztalt humánerőforrást biztosítanak a munkaerőpiac részére, hangzott el a debreceni tanácskozáson.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A nyuggerek 80 rugós feribátyámpéze a nyugdíjprémiummal meg 13. havival elinflálódott 2 hónap alatt.
Most jön a feketeleves.
Kicsit elszámolták a fijúg, mert ennek az alamizsnának ki kellett volna tartani áprilisig...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés