A románok szép csendben megoldják, hogy teljesen függetlenedjenek az orosz gáztól

2022. március 24. 8:45
Romániának már az idén 1 milliárd köbméterrel több gáz fog a rendelkezésére állni, miután a Fekete-tengerből új gáz kerül majd a gázvezeték-rendszerébe, jelentette ki Virgil Popescu román energiaügyi miniszter.

A tárcavezető egy televíziós műsorban elmondta, hogy a Black Sea Oil&Gas elkezdte kitermelni a Fekete-tenger egyik kisebb gázmezőjét, így már tesztelik a nyersanyagnak a román gázvezeték-hálózatba való juttatását.

A fekete-tengeri Neptun Deep elnevezésű lelőhely kitermelésével kapcsolatban elmondta, hogy a Romgaz román állami gázvállalat hamarosan átveszi az amerikai Exxontól a kitermelési jogot. Popescu szerint így 2026-ban már ez a gáztartalék is Románia rendelkezésére fog állni, amelyből minél többet akar felhasználni.    

A Black Sea Oil&Gas vállalat honlapja szerint az általuk kitermelt Midia gázmezőből a kezdeti fázisban 10 milliárd köbmétert tudnak felszínre hozni úgy, hogy évente 1 milliárd köbmétert termelnek ki. Románia éves gázfogyasztása 11-12 milliárd köbméter.

A Fekete-tenger kontinentális talapzata alatt több mint egy évtizede felfedezett Neptun Deep gázmezőből becslések szerint évente 10 milliárd köbméternyi földgázt lehetne kitermelni. Ezt az OMV és a Romgaz fogja felszínre hozni, miután a román vállalat megvette 1,06 milliárd dollárért az amerikai Exxontól a projektben birtokolt 50 százalékos részesedését. A tranzakció még nem zárult le, a befektetők pedig várják egy számukra kedvezőbb feltételeket megszabó törvény elfogadását is a bukaresti parlamenttől.

Kétségtelen, hogy az ukrajnai háború következményeit a román gazdaság is megérzi, de Romániának akkor sem kell nélkülöznie a gázt, ha Oroszország elzárja a csapot – idézte Nicolae Ciuca román kormányfő kijelentését a Digi24 hírtelevízió internetes oldala március elején.

A románok szerint Románia gázszükséglete mintegy 20 százalékát fedezi orosz importból, amelyet a még idén megnyitandó, bolgár-görög interkonnektoron keresztül érkező gázmennyiséggel lehetne pótolni.

Sőt: Virgil Popescu román energiaügyi miniszter azt is közölte, hogy hazája új lendületet adna a román-azeri energetikai együttműködésnek, ezért Bakuba is ellátogatott márciusban, hogy konkrét együttműködésekről tárgyaljon.

A Fekete-tenger kontinentális talapzata alatt több mint egy évtizede felfedezett román Neptun Deep gázmezőből becslések szerint évente 10 milliárd köbméternyi földgázt lehetne kitermelni, miközben Románia éves gázfogyasztása mintegy 12 milliárd köbméter. Az osztrák OMV Petrom és az amerikai ExxonMobil által koncesszióba vett lelőhelyről azonban nem kezdték el a kitermelést, mert a befektetők úgy értékelik, a román offshore-törvény nem biztosít számukra „barátságos” feltételeket. Az ExxonMobil ezért úgy döntött, megválik a gázmezőben birtokolt 50 százalékos érdekeltségétől, amelyet a Romgaz román állami vállalat vesz át. Az 1,06 milliárd dollár értékű tranzakció 2022 első negyedévében zárulhat le.

(MTI, címlap: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Algyőn.
Zalában.
Eger környékén

És persze Felcsúton.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés