A fél világ éhezhet a háború miatt, de itthon jól halad a tavaszi vetés

2022. március 26. 17:33

A tavaszi árpa és a búza, valamint a zab csaknem felét elvetették Zala megyében. A szántóföldeken folyamatosan dolgoznak a gazdák, jelenleg a tavaszi kalászosok vetése és a talajelőkészítés zajlik, közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke szerdán.

2022. március 26. 17:33
null

Jól halad a vetés Magyarországon

A tervek szerint a megyében 1940 hektáron tavaszi árpát, 840 hektáron tavaszi búzát vetnek. A szója vetésterülete meghaladja 9 ezer hektárt, 2600 hektáron pedig lucernát, kölest, pohánkát, olajtököt, kisebb területen pedig cukorrépát, burgonyát, zabot, borsót termelnek majd, ismertette Sabján Krisztián.

A kukoricát (26 150 hektáron), valamint a napraforgót (11 650 hektáron), a talaj hőmérsékletétől függően várhatóan április első napjaiban kezdik vetni, jelezte a NAK megyei elnöke.

Hozzátette: ha tartós lesz a csapadékhiány, akkor a tavaszi gabonafélék helyett a késő tavaszi kultúrákat választják: kukorica helyett inkább szóját vagy napraforgót vetnek majd.

A tavaszi talajelőkészítést és a vetést sokan direktvetőgéppel oldják meg: a vetőmag talajelőkészítés nélkül kerülhet a földbe.

A szárazság kedvezőtlen hatása már az őszi vetésű kalászosokon és repcén is látható, bár az állomány viszonylag jól bírta a telet, és erős fagyok sem károsították a növényt.

Ősszel 28 310 hektáron őszi búzát, 4860 hektáron őszi árpát, 340 hektáron rozst, 1330 hektáron pedig tritkálét vetettek. A repce vetésterülete 14 380 hektár.

A megyében elvégezték az első tavaszi fejtrágyázásokat.

A műtrágya hatása látszik is a vetéseken, kizöldültek, és a hideg időjárás ellenére növekedésnek indultak,

főként azokon a táblákon, amelyeken folyékony műtrágyát használtak.

A repcék fejtrágyázása is befejeződött, de a napközbeni felmelegedések hatására már a kártevők is megjelentek. A védekezést megnehezíti, hogy a trágyázott területeken a hajnali erős fagyok miatt károsodhat az állomány.

A műtrágyán akart spórolni, ezért ökogazdálkodást hirdetett, de az éhezés szélére került Srí Lanka – számot be a Makronóm. A gazdasági gondokkal küzdő ország a gazdálkodók felkészítése nélkül egy tollvonással betiltotta a műtrágyák és vegyszerek használatát. Az eredmény: elszabaduló árak és a hiánytól való félelem.

hirdetett, de az éhezés szélére került Srí Lanka – számot be a Makronóm. A gazdasági gondokkal küzdő ország a gazdálkodók felkészítése nélkül egy tollvonással betiltotta a műtrágyák és vegyszerek használatát. Az eredmény: elszabaduló árak és a hiánytól való félelem.

A fél világ éhezhet, ha Oroszország beleáll a gazdasági világháborúba

Oroszország és Ukrajna kulcsfontosságú gabonatermelő ország, és nagyon nehéz azt elképzelni, hogy Ukrajnában most rendes tavaszi mezőgazdasági munkák zajlanak. Ez azt vetíti előre, hogy a termés egy része ki fog esni. Nem minden mezőgazdasági területet érintenek a hadműveletek, talán ahhoz elég lesz az idei termés, hogy az ország lakosságának legyen kenyere, de még a legjobb forgatókönyv, azaz a gyorsan véget érő háború esetében sem számolhatunk azzal, hogy nem érinti az exportot. Oroszország esetében is kétséges, hogy mennyit tud, vagy akar majd exportálni, nyilatkozta a Makronómnak Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének szakértője.

A Makronóm korábbi elemzéseiből kiderült, hogy Egyiptomnak kilenc hónap múlva kifogy a búzakészlete, pedig 102 millió embert kellene élelmezni.

A magyar élelmiszerellátás biztonságát segítheti, hogy a magyar kormány korlátozásokat vezetett be a gabona exportját tekintve.

(MTI, Makronóm, MTVA: Oláh Tibor)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2022. október 17. 14:31
"Amennyi nincs a padlás lesöprő vörös bárókéban." - höhöhö ... miiiii? Eszednél vagy-e, NER majom? Mit is akarsz lesöpörni a hajdani, még össze nem dőlt parasztpadlásokról? Száraz egérszart meg pókhálót? Hát csak igyekezz, mert már azt sem sokáig tehetetd Orbániában: "2021. július 1-jén jelent meg Magyarország Hosszú Távú Épületfelújítási Stratégiája (HTFS), mely halálos ítéletet mondott mintegy 600 ezer vályogház és háztartás felett, ezáltal több mint 1 millió embert hátrányosan érintve. ... Az Innovációs és Technológiai Minisztérium álláspontja szerint a vályogházakat nem javasolt felújítani, mert az értékük (gyakran az elhelyezkedésükből is adódóan) olyan alacsony, hogy a felújítás piaci értéken nem térül meg.... bontásuk jelenthet megoldást. Ezért felújításukra célzott támogatási program indítása nem célszerű." Ez különösen tetszik: "az elhelyezkedésükből is adódóan", ami ugyebár leginkább a földnélküli faluroncs definíciója...
Valodi
2022. október 17. 14:30
... höhöhö ... aztán mi is a különbség? Csak annyi, hogy ki gyilkolja erőszakosabban a magyar anyaföldet? http://www.agrarhirek.hu/agrar.. "Orbánék leszámoltak a kisparaszti romantikával Végleg szakított a törpebirtokokra épülő, Ángyán József-féle "kertmagyarországi" ideológiával a kormány, amikor úgy döntött, hogy nem különít el plusz agrártámogatásokat a legkisebb gazdaságok számára az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) 2014-2020 közötti forrásaiból, holott erre egyértelműen lehetősége nyílt volna. Ezzel az „árutermelő pragmatizmus” győzött a „kisparaszti romantikával” szemben, és valószínűvé vált, hogy a támogatáselosztás nem válik választási kampánytémává. A KAP-ból legtöbb pénzt hozó közvetlen kifizetéseket lehetett volna úgy átcsoportosítani, hogy 30 hektárig az eddiginél jóval nagyobb összeg járt volna. Csakhogy a Fidesz-körüli gazdaságok között is sok olyan van, amelyik nem elaprózott területeket, hanem több száz hektáros táblákat művel, így a pénzelvonásos átcsoportosítással kifejezetten rosszul járt volna." A végeredmény: (Schmidt Jenő TÖOSZ elnök 2018) „Azok a falvak lesznek még nehéz helyzetben, amelyek környékén túl jó a föld, ugyanis a nagybirtokos mezőgazdaság nagyon kevés embernek ad munkát. ...a 3100 önkormányzatból 2700-nak szinte nincs adóbevétele, csak a központi költségvetésben meghatározott támogatásból gazdálkodik." https://issuu.com/horizontmedi.. A Párt szakmaiságának a csúcsa: halálán van az a falu, amelyiknek jó a földje! Hurrá! Miniszterelnök Urunk a Haza megmentője! Fel! Támadunk!
Valodi
2022. október 17. 14:30
.... höhöhö ... szabad a gazda? Mészáros Lőrinc és Tiborcz István!
Dr. Greta Grünberg
2022. október 16. 23:12
At USA nem éhezik, mi magyarok pedig az egyik legkövérebb nép vagyunk. A cereália expulzió nemcsak morális elvárás, hanem logikus, sőt, zseniális népegészségügyi húzás is lehet, a padlássöprésnek komoly haszna lenne itt is, ott is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik