Szerbia megtiltotta a búza, a kukorica, a liszt és az étolaj exportját

2022. március 14. 18:54
Március 10-étől Szerbia megtiltotta a búza, a kukorica és a liszt, valamint az étolaj kivitelét. Az április 3-ára kiírt köztársasági választások miatt ügyviteli státuszban lévő kormány a döntését azzal magyarázta, hogy mindenek előtt az ország szükségleteit kívánja kielégíteni, közben arra is rámutatott: lesz elég gabona a régió számára is.

Mint azt Aleksandar Vučić szerb államfő a napokban több alkalommal is kihangsúlyozta, a térségben jelentősen megnőtt a gabona iránti kereslet.

Szerbia csupán hétfőn (március 7-én) 200 000 tonna gabonát (az ország árutartalékainak egynegyedét) is el tudott volna adni.

Valójában ez váltotta ki az export megállításának szükségességét.

Vučić kihangsúlyozta: ugyan a jelenlegi válság váltotta ki a búza iránti jelenlegi megugrott keresletet, ám arról most már senki sem beszél, hogy ez a válság valójában a koronavírus-járvány okozta a nehézségek elmélyülése. Majd a gazdasági világválságra reflektálva elmondta: az Európai Unió recesszióra készül, vagyis kétséges Szerbia erre az évre tervezett 4 százalékos gazdasági növekedése is.

A kormány ugyanakkor nem csak a gabona exportjáról döntött, hanem arról is, hogy a hazai piac, a fogyasztók és a gazdaság védelmében, az ukrajnai válság miatti árrobbanások és áruhiány miatt lemond a kőolajszármazékokra kivetett jövedéki adó 20 százalékáról is. Ilyen módon igyekszik a lakosság számára féken tartani az üzemanyagárakat, s azzal együtt az inflációt. Az intézkedésnek megfelelően az eurodízel 181 dinárba (1,53 euróba) kerül, vagyis csak 2 dinárral többe, mint eddig. A mezőgazdasági termelők számára a NIS töltőállomásain az állam támogatásával legalább másfél hónapig megtartják az eddigi árat.

Az államfő bejelentette ugyanakkor, hogy miután az Oroszországra kirótt szankciók lefékezhetik a kőolaj európai beszállítását, Szerbia tárgyalásokat kezdett meg harmadik országokból származó kőolajimport lehetőségéről is. Ebben az esetben eltörölné a kőolajra kivetett vámot, hogy biztosítsa a kőolaj-finomítók ellátását. A tervek szerint ezáltal az üzemanyagárak csak minimálisan emelkednek majd.

Mint kiderült: Szerbia az állami költségvetésből csak ebben a hónapban 150 millió eurót különít el a Szerbiai Villanygazdaság (Elektroprivreda Srbije - EPS) és a Srbijagas állami gázszolgáltató vállalat számára, hogy így biztosítsa a piac rendszeres ellátását és azt, hogy az energiahordozók ára a lakosság számára elviselhető legyen.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés