Nem az amerikai fegyverektől, hanem a genderlobbitól retteg a legjobban Kína

2022. március 14. 8:29
Írta: Fekete Kíra
A kínai kormány továbbra is tart a férfiak elnőiesedésétől, így újabb fegyvert vetett be a melegek elleni hidegháborúban: már a legnépszerűbb sorozatokat is cenzúrázza. 

Az USA el akarja puhítani a kínai férfiakat

Alex Lo, a South China Morning Post (SCMP) újságírója szerint többen is úgy gondolják, hogy a kínai kormány azért lép fel ilyen határozottan a nőies férfiak ellen, mivel „az ázsiai férfiak elnőiesítése egy nyugati trükk”

Lo egy másik összeesküvés-elméletet is ismertetett cikkében, miszerint az USA „kulturálisan” is meg akarja akadályozni Kína fejlődését: az elmélet szerint elnőiesíti a férfiakat, így azok 

„kevésbé lesznek képesek felvenni a harcot az amerikai katonákkal, ha valaha is kitörne egy háború”.

Bár Lo szkeptikus az elmélettel kapcsolatban, szerinte „lehet benne valami”

„Amennyiben ez egy nyugati trükk, akkor valószínűleg kölcsönösen romboló hatása lesz” – állítja az SCMP újságírója. 

Kína saját hetero polgárai is felháborodtak a cenzúra miatt 

A nagy kínai streaming platformok cenzúrázták a „Jóbarátok” című népszerű tévésorozat LMBTQ-utalásait – a sorozat rajongói különböző közösségi média platformokon fejezték ki nemtetszésüket. 

Több homoszexuális utalást tartalmazó részt is kivágtak a sorozatból,

 köztük azt a jelenetet, amikor Ross beszélget az ex-feleségével, aki azért vált el a férfitól, mert rájött, hogy leszbikus – adta hírül a CNN. 

A rajongók a kínai Weibo közösségi oldalon tiltakoztak a sorozat cenzúrája ellen – ez idő alatt a #FriendsCensored lett a legnépszerűbb hashtag az oldalon. 

A hashtag február 11-én  több mint 54 millió megtekintésnél tartott, másnap reggelre a platform ezt is cenzúrázta: a keresőbe beírva azt látjuk, hogy „ez a téma az erre vonatkozó törvényeknek és előírásoknak megfelelően nem jelenik meg”.

Irodákban ülnek a kínaiak és manuálisan szűrik a kéretlen tartalmakat

Az SCMP egyik videójából kiderül, hogy nem csupán egy-egy alkalmazást vagy sorozatot szűrnek, hanem gyakorlatilag az egész világhálót. 

Zen Soo, az SCMP újságírója arról számolt be, hogy a kínai kormány szabja meg azt, hogy a lakosok „mit láthatnak és mit nem láthatnak az interneten”.

„Kínában található a világ legbonyolultabb cenzúragépe – sokan azzal viccelődnek, hogy ez már nem is internet, hanem intranet” – tette hozzá Soo.

Soo azt is bemutatja, hogy az egyik legismertebb közösségi oldalra, a Facebookra rákeresve a böngésző nem jeleníti meg azt, csupán egy hibaüzenetet láthatunk a képernyőn: „ez az oldal nem elérhető”.

Nem csupán gépek cenzúrázzák a kéretlen tartalmakat Kínában, erre külön cégeket is alapítottak, ahol az emberek egy irodában nap mint nap olvassák és szűrik az illegális tartalmakat. 

Fotó: MTI szerkesztett


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hiányzik a kínaiaknak a hollywoodi propaganda?
Csodálkozom.

Nekik még van emberi tartalékuk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés