Képmutatás: Amerika nem kér az orosz olajból, de az uránt szép csendben behozza, hogy olcsó energiát termeljen

2022. március 9. 11:33
Joe Biden amerikai elnök tegnap jelentette be, hogy az Egyesült Államok embargót vezet be az oroszországi kőolaj- és földgázimportra. Azt titkolnák, hogy az uránra a szankció nem vonatkozik. Az Egyesült Államok azért hagyta ki a szankciók közül az orosz uránt, mert nélküle nem lehetne az amerikai embereket és a gazdaságot olcsón ellátni villamos energiával, írja Hárfás Zsolt Facebook-posztjában.

„Joe Biden amerikai elnök tegnap jelentette be, hogy az Egyesült Államok embargót vezet be az oroszországi kőolaj- és földgázimportra, hogy »térdre kényszerítse az orosz gazdaságot«… Ugyanakkor ebből az embargóból nem túl meglepő módon kihagyták az amerikai atomerőművek üzemeltetéséhez elengedhetetlen orosz uránt”, írja Hárfás Zsolt Facebook-posztjában.

Hozzáteszi, hogy az ok prózai: „az Egyesült Államok éves uránszükségletének (2020-as adatok szerint) 46 százalékát Oroszország és két szövetségese, Üzbegisztán és Kazahsztán biztosítja. Ráadásul az orosz urán a legolcsóbb… (A 2020-as amerikai uránbeszerzések forrásai: Kanada 22%, Kazahsztán 22%, Oroszország 16%, Ausztrália 11%, Üzbegisztán 8%, Namíbia 5% és az Egyesült Államok + 5 másik ország 14%.)”

„Magyarul az Egyesült Államok azért hagyta ki a szankciók közül az orosz urán, mert nélküle nem lehetne az amerikai embereket és a gazdaságot olcsón ellátni villamos energiával. Az amerikai elnök sajtótájékoztatója után a Fehér Ház által kiadott hivatalos közlemény szintén nem tesz említést az orosz urán szankciójáról”, összegez a szakértő, aki amerikai képmutatásról beszél.

(Címlap: MTI/AP/Andrew Harnik)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Még két hét és megtudják. Addig izguljanak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés