Tudták, hogy tévúton vezetik Ukrajnát a falnak

Amerikaiak ismerték el: tudták, hogy háború jön, amit megelőzhettek volna, ha akarják

2022. március 12. 14:50
Az amerikai MSNBC portálon jelent meg egy meglepő véleménycikk, amely szerint Oroszország ukrajnai inváziója valószínűleg megelőzhető lett volna.

Amerikai mese Putyinról, a gonosz szörnyetegről

Az amerikai MSNBC portálon jelent meg egy meglepő véleménycikk, amely szerint Oroszország ukrajnai inváziója megelőzhető lett volna, ha az USA és a NATO kemény diplomáciát folytatott volna, de kompromisszumra törekedve. A cikk szerint rengeteg professzor figyelmeztetett, hogy vagy a tárgyalóasztalnál, vagy a harcmezőn zajlik majd a viták rendezése Amerika és Oroszország között.

A február 24-i csütörtöki invázió kezdete óta az Oroszország indítékaival kapcsolatos uralkodó főáramú narratíva nagyrészt egy egyszerű hollywoodi-jellegű történetre korlátozódik. Ez azt a mesét hiteti el, hogy

egy nap egy Putyin nevű gonosz zsarnok és szörnyeteg úgy döntött, hogy el akarja foglalni a szomszédos országot

és meg akarja ölni ott az embereket, hogy feltámassza a Szovjetuniót.

Az MSNBC politikai írója, Zeeshan Aleem azonban egy realista véleménycikkben hamisnak tartja az öncélú, a tömegeknek szánt washingtoni narratívát. 

Sokat látott amerikai diplomaták figyelmeztettek a háborúra

Aleem egy sokkal összetettebb és árnyaltabb valóságot rajzol meg, emlékeztetve a közvéleményt arra, hogy azok a vezető diplomaták és amerikai tisztviselők, akik az 1990-es években az európai biztonsági rendről szóló posztszovjet tárgyalásokat felügyelték Oroszországgal, pontosan tudták, hogy ha a NATO valaha is Oroszország határaiig bővülne, az öngyilkosság lenne. Már évtizedekkel ezelőtt megjósolták, hogy egy ilyen forgatókönyv háborút váltana ki.

A politikai kapcsolatok professzora és tudósa,

John Mearsheimer már 2015-ben megfogalmazta, hogy a Nyugat éppen a falnak vezeti Ukrajnát.

Az MSNBC nemrégiben megjelent írása több kutatóra és amerikai államférfira hivatkozva egy olyan háborúról ír, amely könnyen elkerülhető lett volna.

Az, hogy az ukrán NATO-státusz kérdésével a Nyugat nem foglalkozott, amikor Putyin jelezte, hogy komolyan gondolja az inváziót, hiba volt. Talán kegyetlenségnek hangzik, ha azt javasoljuk, hogy Ukrajnát akár ideiglenesen, akár véglegesen el lehetne tiltani attól, hogy belépjen egy olyan katonai szövetségbe, amelyben egyébként szeretne részt venni, írja a cikk, amely szerint ennél is kegyetlenebb, hogy

az ukránok az életükkel fizethetnek azért, hogy az Egyesült Államok vakmerően kacérkodik Ukrajnával,

mint leendő NATO-taggal anélkül, hogy valaha is kötelezettséget vállalna a védelmére.

Végül is, mutat rá a cikkíró, rendkívül valószínűtlen volt, hogy Ukrajna NATO-taggá válhatott volna, mivel az 5. cikkely értelmében minden potenciális tagnak rendelkeznie kell a saját határai feletti ellenőrzéssel, de a 2014 óta dúló konfliktus miatt már ez önmagában is kizárná Kijev csatlakozását.

Jól tudta Washington és Brüsszel, hogy tévútra vezeti Ukrajnát, aminek fal van a végén

Azonban sem Brüsszel, sem Washington nem volt érdekelt abban, hogy arcvesztést szenvedjen el vagy bármilyen szintű engedményt tegyen Moszkvának. Most emiatt az ukránok mérhetetlenül szenvednek, miután éveken át ígérgették nekik a NATO-hoz vezető utat.

A nyugati kormányok vágya volt, hogy ne veszítsék el a hitelességüket azzal, hogy kompromisszumot kötnek Oroszországgal”, mondta Anatol Lieven, a Quincy Institute for Responsible Statecraft vezető kutatója. A szakértő szerint egyértelmű

a nyugati politikusok és kommentátorok erkölcsi gyávasága is, akik nem akartak a nyilvánosság elé állni

és őszintén beismerni, hogy ez a projekt már nem életképes, ehelyett manipuláltak és hitegettek, téves, semmibe vezető utat rajzolva fel Ukrajna számára.

Amerika a tárgyalóasztal helyett a csatatér mellett döntött

Az MSNC véleménycikke további meglepő állításokat tartalmaz egy korábbi magas szintű CIA-elemzőtől. „A választás, amellyel Ukrajnában szembesültünk – és itt szándékosan múlt időt használok – az volt, hogy Oroszország a tárgyalóasztalnál vagy a csatatéren vétózza meg a NATO ukrajnai szerepvállalását”, nyilatkozta George Beebe, a CIA volt Oroszország-elemzési igazgatója.

A CIA-s Beebe szerint

„mi úgy döntöttünk, hogy a vétó a harctéren történjen,

remélve, hogy Putyin vagy visszafogja magát, vagy a katonai művelet kudarcot vall.”

A cikk még hosszan sorolja azokat a szakértőket, köztük Thomas Friedmant, akik szerint a hidegháború utáni időszak leginkább elhibázott projektje volt a NATO terjeszkedése keleti irányban.

Az amerikai szerző szerint Putyin elítélendő és pusztító, civileket is célzó csapásai mögött igenis ott van az amerikai felelősség, mert mindez megelőzhető lett volna.

(Címlap: MTI/EPA/Sztepan Franko, MTI/EPA/Abaca pool/Yuri Gripas) 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 84 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lesz még baja Európának az ukrán sovinizmussal.
Olvasom Klicskót, hogy az ukránok nem tartják embernek az oroszt.
Orkoknak.
A magyarokat is negatív jelzővel illették.
Tisztelet a kivételnek.
Sajnos, hogy ezek a soviniszták voltak, vannak hatalmon.

Kissinger is hasonló véleményen volt 2014-ben Ukrajnát illetően, mint Mearsheimer:

https://www.washingtonpost.com..

"2. Ukraine should not join NATO, a position I took seven years ago, when it last came up."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés