Ez hamar jött: a legfontosabb nyersanyagoktól zárja el az egész világgazdaságot Putyin?

2022. március 8. 22:00
Néhány órával azután, hogy Joe Biden bejelentette az orosz olaj teljes amerikai importjának tilalmát (miközben arra figyelmeztette az amerikaiakat, hogy a gázárak tovább fognak emelkedni), Vlagyimir Putyin a hírek szerint már alá is írta a saját válaszrendeletét.

Az orosz RIA hírügynökség jelentése szerint az új rendelet bizonyos anyagok minden oroszországi exportját és nyersanyagát letiltja, az állami média jelentése szerint a konkrét listát két napon belül hozzák nyilvánosságra.

„Vlagyimir Putyin elnök rendeletet írt alá a különleges gazdasági intézkedések alkalmazásáról a külgazdasági tevékenység területén az Orosz Föderáció biztonságának szavatolása érdekében”, írta a lap.

„Az államfő utasítást adott arra, hogy két napon belül határozzák meg azon államok listáját, ahonnan tilos lesz bizonyos termékek és nyersanyagok behozatala” – folytatódik a jelentés.

„Utasított továbbá, hogy december 31-ig biztosítsák az Oroszországból származó termékek és nyersanyagok exportjának tilalmát, amelyek listáját a kormány határozza majd meg”.

A Bloomberg idézte Putyint, aki szerint „a lépés az USA és más országok szankcióira válaszul hozott különleges gazdasági intézkedések része”. A korlátozások alól állítólag kivételt képezhetnek a személyes használatra szántnak ítélt anyagok. 

(Címlapkép: MTI/EPA/Szergej Csirikov)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 95 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Németország ipara Európa motorja. Sajnos a világpiacokon Európa ipari termelése nem lesz versenyképes a nagy energiaés nyersanyag árak miatt. Az Európai termékek helyét a világpiacokon majd átveszi Kína.

Valaha MO elelmiszeriparának a KGST volt a legjelentősebb piaca, mely elveszett és már soha vissza nem tért. Ugyanez lessz az EU termeléssel is.

"Nagyon nem zárhatja el, mert az orosz bevétel 40% érkezik olaj és földáz eladásból, tehát földbe állnának, de persze Kínának eladhatja."

Elzárhatja. Az árak a világpiacon olyan magasak, hogyha csak a töredékét adja el máshol, akkor is az oroszoknak megmarad jelentős bevételük.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés