Kitart a kormány a benzinárstop mellett, de komoly támogatást ad a kisbenzinkutaknak

2022. március 3. 9:27
Megszületett a megállapodás: a kormány kitart a benzinárstop mellett, hogy megvédje a családokat a külföldről begyűrűző inflációval szemben, de támogatást nyújt a kisbenzinkutaknak az ellátásbiztonság érdekében, derült ki György László Facebook-posztjából.

 

„A Kormány célja, hogy a családok megfizethető áron juthassanak hozzá az üzemanyaghoz. Ezért vezettük be a benzinárstopot. Emellett azonban garantálnunk kell az ellátásbiztonságot is, azaz biztosítani szükséges, hogy a benzinkutak fenntartsák működésüket, és megfelelő mennyiségű üzemanyagot biztosítsanak a magyarok számára. Ezért támogatjuk célzottan azokat a kisbenzinkutakat üzemeltető családi vállalkozásokat és az ott dolgozókat, amelyek bevételei döntő részben az üzemanyagértékesítésből származnak” – írta György László.

Hozzátette: „a kisbenzinkutak érdekképviseleteivel több körben eredményes tárgyalásokat folytattunk az elmúlt hetekben. A tárgyalások eredménye az a kisbenzinkutak megsegítését célzó konszenzusos javaslatcsomag, amelyről a tegnapi napon a Kormány döntést hozott.”

Az intézkedések a következők:

„I. A Kormány megerősítette az egy héttel korábban meghozott 6 azonnali intézkedést:
1.) Hitelmoratóriumot vezetünk be.
2.) Január elseje és május 31-e között elengedjük a szociális hozzájárulási adót töltőállomásonként 4 fő foglalkoztatottig.
3.) Valamennyi benzinkút számára ideiglenesen eltöröljük a külföldről beszerzett energiára kivetett adót (816/2021. (XII. 28.) Korm. rendelet).
4.) Fejlesztési támogatásban részesítjük a vidéki kisbenzinkutakat, hogy képesek legyenek a 24 órás kiszolgálásra. 14 millió forintos beruházásból 10 millió forintot átvállal az állam.
5.) 0 százalékos áthidaló hitelt vezetünk be.
6.) Elengedtük a készletezési díjat.

II. A tegnapi döntés értelmében a kisbenzinkutaknak az üzemanyagár-stoppal érintett üzemanyagok értékesítése után literenként 20 forint támogatást nyújtunk 3 hónapra (március, április, május). Fontos, hogy ezt nem ingyen adjuk. Azt várjuk el cserébe, hogy a kisbenzinkutak fenntartsák a működésüket, azaz ne hirdessenek ez alatt az idő alatt üzemszünetet, és tartsák meg munkavállalóikat. Ezáltal garantálható ugyanis az ellátásbiztonság.

III. Elengedjük az energiahatékonysági kötelezettségi rendszerből (EKR) származó kötelezettségeket valamennyi, benzinkutat üzemeltető vállalkozás számára 3 hónapra.

IV. Biztosítjuk annak a jogi lehetőségét, hogy a kisbenzinkutaknak csak a személygépjárműveket, a motorkerékpárokat és a mezőgazdasági gépeket kelljen kötelezően kiszolgálniuk, a 3,5 tonnát meghaladó kamionokat és buszokat nem.

V. Végül az állami, illetve önkormányzati ingatlanban működő üzemanyagtöltő-állomásokat mentesítjük a bérleti díj fizetési kötelezettség alól 2022. március, április és május hónapokra.

Mindezt azért tesszük még egyszer, mert számunkra fontos a magyar családok ellátásának biztonsága, és fontos, hogy amennyire lehetséges, megvédjük őket a külföldről begyűrűző áremelkedésekkel szemben” – zárta posztját György László.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés