Heti fél óra komoly kerti munka ötödével csökkentheti az idő előtti halálozás veszélyét

2022. március 03. 10:39

Heti fél órányi izomerősítés, súlyemelés, felülések vagy akár komolyabb kerti munka, akár ötödével is csökkentheti az idő előtti halálozás kockázatát egy több évtizedet felölelő kutatás szerint.

2022. március 03. 10:39
null

Az orvosi irányelvek elsősorban a mozgásszervi egészség miatt ajánlják az izomerősítést. Korábbi kutatások már rámutattak az erősítés és a halálozási kockázat csökkenése közötti összefüggésre, de mostanáig nem ismerték az optimális adagot.

Japán kutatók a témában jelentős tanulmányokat elemeztek, melyekben komolyabb egészségügyi problémák nélkül élő felnőtteket követtek legalább két éven át, írta a The Guardian online kiadása a British Journal of Sports Medicine című szaklapra hivatkozva.

A végső elemzésben 16 tanulmány szerepelt, közülük a legrégebbi 2012-ben jelent meg. Többsége az Egyesült Államokban készült, de volt angol, skót, ausztrál és japán kutatás is. A leghosszabb követés 25 éven át tartott.

Az elemzés azt találta, hogy a minden héten végzett 30-60 perces izomerősítés 10-17 százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát általában. A halálokok között szerepel a rák és a szívbetegség is.

Az eredmények nem voltak összefüggésben az úgynevezett aerob mozgással. Arra sem volt egyértelmű bizonyíték, hogy heti egy óránál több izomerősítés tovább csökkentené a halálozás kockázatát.

A testmozgás brit irányelvei szerint az izomerősító tevékenységek közé tartozik a nehéz bevásárló táska cipelése, a jóga, a pilates, a tajcsi, a súlyemelés, a gumiszalagos, a saját testsúlyos edzés, vagyis akár felülések és fekvőtámaszok végzése, az olyan kerti munkák, mint az ásás vagy a lapátolás, a kerekesszék hajtása, de a gyerekek emelgetése és hordozása is.

Az elemzés alá vett tanulmányok által vizsgált alanyok száma 4 ezer és 480 ezer közé, életkoruk 18 és 97 év közé esett. Kimutatták, hogy az izomerősítés az idő előtti halálozás kockázatának 10-20 százalékos csökkenésével függ össze. Ez mindenféle halálokra, köztük a szívbetegségekre, a rákra és a cukorbajra is vonatkozott.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2022. szeptember 23. 11:16
Na ez is egy felesleges "kutatás". Heti fél óra? Akkor én meddig élek, te jó Isten! Télen a favágással, fahordással naponta eltöltök ennyi időt.(A kandalló melegétől, a fa ropogásánál nincs jobb dolog, pedig padlófűtés van.) Márciustól novemberig akinek kertes háza van, az bizony 1-2 órát el kell töltsön a portáján ha rendben szereti látni a környezetét.
wadcutter
2022. szeptember 23. 11:16
ha veteményese van, akkor még tovább élhet, mert lesz mit ennie, ha a boltokban már nem lesz
Dunhill67
2022. augusztus 31. 00:01
baszki nekem nincs kertem....már most hívjam a papot?
Gyzoltan
2022. augusztus 31. 00:01
"Heti fél óra komoly kerti munka ötödével csökkentheti az idő előtti halálozás veszélyét" -kár, hogy arról nincs tanulmány, hogy naponta végzett sok-sok órás kerti munka, esetenként kimerülésig végzett, ugyan mire képesít...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik